ADVERTISEMENT
w

Przepis na prosty barszcz ukraiński

barszcz ukraiński
barszcz ukraiński

Ten przepis na barszcz ukraiński pochodzi od mamy mojej przyjaciółki z Ukrainy, która nauczyła mnie jak robić tę klasyczną zupę z buraków. Jest tak autentyczna, jak tylko się da. Można go podawać w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę.

Składniki na barszcz ukraiński

1 opakowanie kiełbasy wieprzowej

3 średnie buraki, obrane i rozdrobnione

3 marchewki, obrane i poszatkowane

3 średnie ziemniaki do pieczenia, obrane i pokrojone w kostkę

½ średniej główki kapusty, poszatkowanej i rozdrobnionej

1 filiżanka pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączonych

1 łyżka oleju roślinnego

1 średnia cebula, posiekana

1 (6 uncji) puszka pasty pomidorowej

8 ¾ szklanki wody, podzielone, lub według potrzeby

3 ząbki czosnku, mielone

1 łyżeczka białego cukru, lub do smaku

sól i pieprz do smaku

½ szklanki kwaśnej śmietany, do posypania

1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

barszcz ukraiński
barszcz ukraiński

Rozdrobnij kiełbasę na patelni ustawionej na średnim ogniu. Gotować i mieszać, aż przestanie być różowa. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Napełnić duży garnek do połowy wodą (około 8 szklanek) i doprowadzić do wrzenia.

Dodaj kiełbasę do garnka, przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Dodaj buraki i gotuj, aż stracą kolor. Dodać marchew i ziemniaki i gotować do miękkości, około 15 minut.

Dodać do garnka kapustę i pokrojone w kostkę pomidory.

Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować do miękkości. Wymieszać pastę pomidorową i pozostałe 3/4 szklanki wody, aż do połączenia. Przełożyć do garnka.

Dodać czosnek do zupy, przykryć i wyłączyć ogień. Odstawić na 5 minut. Wymieszaj z cukrem i dopraw solą i pieprzem.

Przelej do miseczek do serwowania. Teraz wystarczy tylko udekorować kwaśną śmietaną i pietruszką.

Moussaka

Musaka przepis na greckie danie z piekarnika

churros

Churros hiszpański prosty przepis