ADVERTISEMENT
w , ,

Zupa z groszku prosty zdrowy przepis

zupa z groszku
zupa z groszku

Zupa z groszku -Ten prosty przepis na zupę sprawia, że mamy elegancki pomysł na stworzenie zimowego posiłku. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie mrożonych warzyw, gdy sekcja produktów wygląda ponuro.

Zupa z groszku.Czy powinienem użyć świeżego czy mrożonego groszku?

zupa z groszku
zupa z groszku

Zarówno świeży, jak i mrożony groszek dobrze się sprawdza. Jeśli świeży groszek jest w sezonie i masz czas, aby wyłuskać swój własny (lub kupić już wyłuskany, jeśli masz szczęście!), nie będziesz rozczarowany wynikami. Mrożony groszek jest dobrą alternatywą, jeśli świeży groszek jest poza sezonem lub jeśli masz mało czasu. Mrożony groszek jest zbierany i zamrażany w szczytowym momencie świeżości, zachowując większość swojego świeżego, słodkiego smaku. Jeśli używasz mrożonego groszku w tym przepisie, nie ma potrzeby, aby go wcześniej rozmrażać.

Czy mogę przygotować zupę z groszku wcześniej?

Tak! Przykryj i przechowuj zupę grochową w lodówce do 4 dni lub zamroź ją do 3 miesięcy.

Składniki zupa z groszku

Lista składników
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 średnia cebula, posiekana
1 łodyga selera, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub pietruszki
6 filiżanek groszku, świeżego lub mrożonego
½ szklanki wody
4 filiżanki bulionu warzywnego
½ łyżeczki soli
Świeżo zmielony pieprz do smaku

Jak przygotować zupę z groszku?

Krok 1
Podgrzej masło i olej u na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Dodaj cebulę i seler; gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, 4 do 6 minut. Dodaj czosnek i tymianek (lub pietruszkę); gotuj, mieszając, do uzyskania aromatu, około 10 sekund.

Krok 2
Wymieszaj z groszkiem. Dodaj wodę i bulion; doprowadź do wżenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, aby utrzymać gotowanie i gotuj do momentu, gdy groszek będzie bardzo miękki, około 1 minuty.

Krok 3
Przetrzyj zupę partiami w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji (zachowaj ostrożność podczas przecierania gorących płynów). Wymieszaj z pół na pół z solą i pieprzem.

Jeżeli lubisz jeść zupy zerknij do moich przepisów.

zupa fasolowa

klasyczny prosty przepis na zupę fasolową

świąteczne pierniczki

Łatwy przepis na świąteczne pierniczki bożonarodzeniowe pierniczki