ADVERTISEMENT
w ,

Musaka przepis na greckie danie z piekarnika

Moussaka
Moussaka

Moussaka to zapiekanka z warstwami bakłażana, zmielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. To danie jest bardzo popularne w całej Grecji i jest często podawane na specjalne okazje, takie jak święta i uroczystości rodzinne. Musaka jest wspaniałą propozycją dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i jest doskonałym przykładem na to, jak połączyć smaki i aromaty różnych składników w jednym daniu.

Składniki musaka:

  • 1,2 kg bakłażanów
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka sera żółtego startego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Moussaka
Moussaka
  1. Bakłażany i ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Bakłażany posypać solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie rumiane.
  6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, oregano, miętę, sól i pieprz. Dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  7. Dodać wino i gotować na małym ogniu, aż większość płynu odparuje.
  8. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko i 1/2 szklanki sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę plastrów ziemniaków.
  10. Na ziemniaki położyć połowę plastry bakłażana.
  11. Na bakłażan położyć połowę mięsa.
  12. Powtórzyć warstwy ziemniaków, bakłażana i mięsa.
  13. Na wierzch wlać mieszankę jajeczno-mleczną i posypać resztą sera.
  14. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego!
Top 10 restauracji we Wrocławiu

Top 10 najlepszych restauracji we Wrocławiu, które musisz odwiedzić w 2023 roku

barszcz ukraiński

Przepis na prosty barszcz ukraiński