ADVERTISEMENT
w

Churros hiszpański prosty przepis

churros
churros

Moim zdaniem churros to jeden z najlepszych deserów na świecie – oczywiście, gdy są zrobione od podstaw. Te są bezapelacyjnie najlepszymi churros, jakie kiedykolwiek jadłam, nawet lepsze od tych, które dostałam na meksykańskim targu. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku i mają smak, któremu nikt się nie oprze!

Wskazówki jak zrobić pyszne churros za każdym razem

Użyj termometru cukierniczego do oleju. Uważam, że to konieczność, abyś mógł podgrzać olej do odpowiedniej temperatury i monitorować ją w trakcie smażenia churros. Rozgrzewaj olej w czasie, gdy robisz ciasto, bo dojście do temperatury zajmie trochę czasu.
Lubię trzymać się jednego jajka w cieście. Niektóre przepisy używają 3 jajek, ale mam wrażenie, że wychodzą zbyt jajeczne, niektóre pomijają jajka, ale jajko daje im wzrost i bogatszy smak, więc stwierdziłam, że jedno jajko jest idealne.
Użyj zamkniętej końcówki do pipetowania (takiej z zaokrąglonymi krawędziami), dzięki niej churros mają bardziej zdefiniowane krawędzie. Oznacza to bardziej chrupiący wygląd zewnętrzny i klasyczny wygląd churro.
Pozwól ciastu odpocząć przed dodaniem jajka, nie chcesz, aby jajko się ugotowało i zrobiło jajecznicę w cieście. Pamiętaj jednak, że ciasto będzie jeszcze bardzo ciepłe, więc przygotuj mikser zaraz po dodaniu jajka i wymieszaj.
Naprawdę zwróć uwagę na kolor podczas smażenia. Wydaje się, że nigdy nie potrzebują dokładnej ilości czasu, ich złoto-brązowy kolor pozwoli Ci poznać, kiedy każda strona jest gotowa. Jeśli są niedopieczone, będą surowe w środku, więc poczekaj na ten złocistobrązowy odcień.
Pozwól churros odsączyć się na papierowych ręcznikach tylko na chwilę, zanim dodasz je do mieszanki cukru cynamonowego. Nie chcesz, aby były mokre i tłuste i dodaj je bezpośrednio do cukru.
Podawaj je na ciepło. Nie ma to jak świeżo zrobione, ciepłe churro. W ten sposób poznaje się najlepszych przyjaciół, każdy kto spróbuje jednego będzie cię kochał :).

Składniki

1 filiżanka (250ml) wody
1/4 filiżanki (56g) niesolonego masła, pokrojonego w małą kostkę
1 łyżka (13g) cukru kryształu
1/4 łyżeczki soli
1 filiżanka (141g) uniwersalnej mąki (nabierz i wyrównaj, aby zmierzyć)
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Olej roślinny, do smażenia
Do pokrycia
1/2 filiżanki (100g) cukru kryształu
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

churros
churros


Instrukcje churros

Do polewy ubijemy 1/2 szklanki cukru i cynamon w płytkim naczyniu, odstawimy.
Rozgrzej około 1 1/2 cala oleju roślinnego w dużym garnku lub głębokiej patelni na średnim ogniu. Podczas gdy olej się rozgrzewa, przygotuj ciasto. Zmniejsz temperaturę palnika w razie potrzeby.
Dodaj wodę, masło, cukier i sól do dużego rondla, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Dodaj mąkę, zmniejsz ogień do średnio-niskiego, gotuj i mieszaj ciągle gumową szpatułką, aż mieszanina się połączy i będzie gładka (kilka grudek jest w porządku).
Przenieś mieszankę do dużej miski, pozwól jej ostygnąć przez 5 minut.

Dodaj wanilię i jajko do mieszanki mąki, a następnie wymieszaj natychmiast za pomocą miksera elektrycznego. Mieszaj, aż masa się połączy i będzie gładka (na początku będzie się rozdzielać, ale nie przestawaj mieszać, aż się połączy).
Przełóż do 16-calowego worka do dekoracji wyposażonego w zaokrągloną końcówkę gwiazdkową (nie większą niż 1/2 cala).
Ostrożnie wyłóż masę na rozgrzany olej, na około 6-calowe odcinki, odetnij koniec czystymi nożyczkami.
Niech smażyć do złotego koloru, około 2 minuty na stronę. Przełóż na papierowe ręczniki, aby osuszyć je na krótko, a następnie przełóż do mieszanki cukru cynamonowego i zroluj, aby pokryć.
Powtórz proces z pozostałym ciastem (smażąc nie więcej niż 5 na raz). Podawaj na ciepło z czekoladowym ganache lub sosem karmelowym do zanurzenia, jeśli chcesz.

barszcz ukraiński

Przepis na prosty barszcz ukraiński

żytnia tortilla

Dietetyczna żytnia tortilla z kurczakiem prosty przepis