ADVERTISEMENT
w

klasyczny prosty przepis na zupę fasolową

zupa fasolowa
zupa fasolowa

Ten klasyczny przepis na zupę fasolową jest wędzony i nieodparcie satysfakcjonujący! Jest szybka i łatwa w nieco ponad 30 minut.

Składniki na tę zupę fasolową

zupa fasolowa
zupa fasolowa

Pewny, tam są fasolowi polewki z suszonymi fasolami, i crockpot przepisy które simmer dla godzin. (Wiesz, rodzaj z ham hock?) Kochamy tamte, ale kochamy też szybkie i łatwe zupy, które wymagały mało przewidywania. Ten klasyczny przepis na fasolę wymaga nieco ponad 30 minut i 3 puszek fasoli.

Oto, czego będziesz potrzebować na zupę

Puszkowana fasola navy
Puszkowana fasola kidney
Pomidory pieczone na ogniu (ważne: patrz uwagi poniżej)
Warzywa: żółta cebula, marchew, seler, czosnek
Oliwa z oliwek
Bulion warzywny
Przyprawy: Wędzona papryka, kminek, nasiona kopru włoskiego, sól
Wędzona papryka jest tutaj kluczem do smaku! Jest to hiszpańska wersja papryki, często oznaczana jako pimenton, która nadaje potrawom dymny smak. Warto zaopatrzyć się w butelkę do tego przepisu, można też użyć jej w tych przepisach na wędzoną paprykę. Nasiona kopru włoskiego są również niezbędne, ponieważ wywołują mięsny smak.

Znajdź pomidory pieczone na ogniu, aby uzyskać najlepszy smak.
Najlepszy sekret tej zupy fasolowej, oprócz pikantnej kombinacji przypraw? Pomidory pieczone w ogniu. Ten rodzaj pomidorów wnosi do zup i sosów potężny słodki smak, prosto z puszki. Oto co warto wiedzieć o tej odmianie:

Pomidory pieczone w ogniu to rodzaj pomidorów w puszce, które przed zapuszkowaniem są pieczone w ogniu. Sprzedawane są przez kilka różnych marek; szukaj ich w dziale z pomidorami w puszce w lokalnym sklepie spożywczym.
Nie możesz ich znaleźć? Użyj najwyższej jakości pomidorów w puszce, jakie możesz znaleźć. Gotuj 5 do 10 minut dłużej niż podano poniżej i możesz rozważyć dodanie 1 łyżeczki cukru, aby zaokrąglić smaki.

Przechowywanie resztek

Ten przepis na zupę fasolową przechowuje się bardzo dobrze! Smak właśnie dostaje lepszy z czasem! (Jedliśmy ten jeden dla dni i ono utrzymywał smak nawet więcej pikantny i pyszny). Możesz również zamrozić ją na okres do 3 miesięcy.

Ten klasyczny przepis na zupę fasolową jest dymny i nieodparcie satysfakcjonujący! Jest szybka i łatwa w nieco ponad 30 minut.

Składniki na zupę fasolową

1 średnia żółta cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
2 żeberka selera, pokrojone w kostkę
4 duże ząbki czosnku, zmielone
3 łyżki oliwy z oliwek
28-uncjowa puszka rozgniecionych, pieczonych pomidorów
2 15-uncjowe puszki fasoli navy*, odsączone (lub zastąpić fasolę cannellini lub pinto)
1 15-uncjowa puszka fasoli kidney, odsączona
1 kwarta bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe wędzonej papryki
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki soli koszernej

Jak przegotować zupę fasolową

Cebulę, marchew i seler pokroimy w kostkę. Czosnek zmielimy.
W dużym garnku lub piecu holenderskim na średnim ogniu podsmażymy cebulę, marchewkę i seler przez 5-7 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę.
Dodać pomidory, odsączoną fasolę, bulion warzywny, wędzoną paprykę, kminek, nasiona kopru włoskiego (rozgniatając je palcami) i sól koszerną. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut**. Spróbuj i dostosuj przyprawy, jeśli chcesz. Podawać na ciepło: resztki przechowywane w lodówce do 3 dni lub zamrożone do 3 miesięcy.

Jeżeli lubisz zupy zapraszam do skorzystania do moich innych przepisów na zupy

masło

Masło i masło klarowane. Jak zrobić masło? Przepis

zupa z groszku

Zupa z groszku prosty zdrowy przepis