ADVERTISEMENT
w ,

Kapuśniak na żeberkach

kapuśniak

Może to nie sezon na kapuśniak, ale tak mnie naszło na tę pyszną zupę. Kto lubi wszelkiego rodzaju kiszonki ten na pewno uwielbia tę zupę. Kapuśniak w mojej wersji jest przyrządzany na świeżych wieprzowych żeberkach z dodatkiem włoszczyzny. Oto mój prosty przepis:

Potrzebujesz do kapuśniaku:

– pół kilograma żeberek wieprzowych

– opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku

– ok 300 g kapusty kiszonej

– 4 średniej wielkości ziemniaki

– kawałek białej części pora

– marchewka

– pietruszka

– kilka listków laurowych

– kilka ziarenek pieprzu

– kilka ziaren ziela angielskiego

– sól i pieprz do smaku

– szczypta naturalnej wegety

Przygotowanie:

Żeberka umyj i podziel na kawałki. Do średniej wielkości garnka wrzuć żeberka dodaj listki laurowe, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, por, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Następnie wszystko zalej wodą. Wstaw na gaz, gdy wywar zacznie się gotować, wyłóż łyżką szumowiny. Gdy żeberka będą miękkie dodaj ziemniaki, gdy ziemniaczki się podgotują na końcu dodajemy kiszoną kapustę razem z sokiem oraz możesz dodać podsmażone kawałeczki wędzonego boczku. Pogotuj wszystko kilka minut i smacznego! Kapuśniak gotowy. Pamiętajcie, że kiszonki są bardzo zdrowe i warto z nich korzystać w swojej codziennej diecie.

A tu znajdziesz więcej przepisów na dania główne:

Dania Główne – Smakidnia

kapusta

Młoda kapusta na rosole

dżem

Najprostszy przepis na dżem porzeczkowy