ADVERTISEMENT
w

Domowy rosół z kurczaka Przepis

rosół

Jak zrobić rosół? Tu znajdziesz prosty przepis jak przygotować domowy rosół z kury. Zbliża się zima, w ten chłodny czas uwielbiam jadać rozgrzewające zupy. Najlepszym przykładem tej zdrowej, pełnej różnych właściwości zupy jest rosół. Dobry rosół ma charakterystyczny, bogaty smak. Aby to osiągnąć, należy dodać odpowiednią ilość warzyw i mięsa. Zazwyczaj kupuję porcję rosołową i dodatkowo np. skrzydełka z kurczaka lub podudzia. Najważniejsze by mięsa było dużo, wtedy smak będzie bogatszy,

Do przygotowania rosołu potrzebujesz:

  • porcja rosołowa około 800g
  • kilka skrzydełek z kurczaka lub podudzia
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • duży kawałek selera
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 6 suszonych grzybów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • kilka listków liści laurowych
  • kilka listków lubczyku lub szczypta suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • ewentualnie naturalna wegeta

Jak przygotować domowy rosół?

rosół

Mięso na rosół dokładnie umyj i przełóż do dużego garnka, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki pietruszkę i to samo zrób z marchewką. Dodaj por, możesz go podzielić na dwie części oraz seler. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal na palniku, aż się przypali, następnie dodaj do garnka z mięsem. Zalej mięso z warzywami zimną wodą, by sięgała kilka centymetrów ponad mięso. Wstaw na średniej mocy gaz, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kilka suszonych grzybków oraz ziarenka pieprzu.

Gdy rosół zacznie się gotować wstaw go na najmniejszy gaz by rosół tylko pyrkał.

Po około 1,5-2h dodaj sól, pieprz i ewentualnie szczyptę wegety. Do rosołu dodaj lubczyk i pokrojoną drobno pietruszkę. Posmakuj czy jest już gotowy. Smacznego! Ja uwielbiam rosół z drobnym makaronem. W mojej rodzinie często je się rosół z ziemniakami ale to już nie są moje upodobania.

Jak wiadomo jeżeli dziś rosół to jutro musi być pomidorowa. Pomidorową jada się u mnie z ryżem. By przygotować dobrą pomidorową potrzebujesz dobrego bulionu i przecieru pomidorowego oraz gęstej śmietany. Jeżeli jesteś ciekawy mojego przepisu to zapraszam do skorzystania.

chleb w jajku

Chleb w jajku- przepis, obtaczany, smażony na patelni

pomidorowa

Zupa pomidorowa – pomidorówka – przepis tradycyjny