ADVERTISEMENT
w

Zupa pomidorowa – pomidorówka – przepis tradycyjny

pomidorowa

Zupa pomidorowa czy pomidorówka gotowana na rosole podawana z ryżem lub makaronem. Chyba każdy uwielbia ten smak. To przepis na dobrą, szybką zupę pomidorową. Ja jestem jej wielką fanką. Dla mnie pomidorowa musi być koniecznie z ryżem. Zupę zawsze przygotowuje z wcześniej ugotowanego bulionu i passaty pomidorowej. Pomidorowa wychodzi lepsza z użyciem przetartych pomidorów z kartonika niż z gęstego koncentratu. Wtedy ma najlepszy smak. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu na tę pyszną zupę.

Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebujesz:

  • porcja rosołowa około 800g
  • kilka skrzydełek z kurczaka lub podudzia
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • duży kawałek selera
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka listków liści laurowych
  • kilka listków lubczyku lub szczypta suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • ewentualnie naturalna wegeta
  • przecier pomidorowy z kartonika 500g
  • 250 g śmietany 18%

Jak przygotować zupę pomidorową?

zupa pomidorowa, pomidorówka

Mięso na rosół dokładnie umyj i przełóż do dużego garnka, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki pietruszkę i to samo zrób z marchewką. Dodaj por, możesz go podzielić na dwie części oraz seler. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal na palniku, aż się przypali, następnie dodaj do garnka z mięsem. Zalej mięso z warzywami zimną wodą, by sięgała kilka centymetrów ponad mięso. Wstaw na średniej mocy gaz, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kilka suszonych grzybków oraz ziarenka pieprzu. Gdy rosół zacznie się gotować wstaw go na najmniejszy gaz by rosół tylko pyrkał. Po około 1,5-2h dodaj sól, pieprz i ewentualnie szczyptę wegety. Do rosołu dodaj lubczyk i pokrojoną drobno pietruszkę.

Z przygotowanego wywaru wyławiam wszystkie warzywa i mięso. Rosół podgrzewam, gdy będzie już gorący dodaje przecier pomidorowy, i mały kubeczek śmietany. Najlepiej jest przełożyć śmietanę do miseczki i wlać trochę zupy, wymieszać by śmietana się nie zważyła. Wtedy przelać płyn do wywaru. Na koniec dodaj świeżo pokrojoną pietruszkę i ugotuj swój ulubiony ryż lub makaron. Smacznego!

rosół

Domowy rosół z kurczaka Przepis

paszteciki

Paszteciki z grzybami z ciasta francuskiego