ADVERTISEMENT
w ,

Chleb w jajku- przepis, obtaczany, smażony na patelni

chleb w jajku
chleb w jajku

Obtaczany chleb w jajku, smażony na gorącym tłuszczu to idealna propozycja na śniadanie. Przepis prosto z dzieciństwa. Pamiętam wiele razy jadłam chleb maczany w jajku, smażony na złoty kolor. Gdy już dorosłam mogę ten przepis lekko modyfikować. Jeżeli macie w domu czerstwy chleb to tym bardziej jest to pora na wykorzystanie tego przepisu na chleb w jajku. Możecie oczywiście użyć także świeżego chleba. Przedstawiam Wam propozycję na te pyszne pożywne śniadanie.

Składniki do przygotowania chleba w jajku:

  • 2 kromki chleba
  • 2 lub 3 jajka
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia
  • dodatki jakie lubisz: szynka, pomidor, ogórek, żółty ser.

Jak przygotować chleb w jajku:

cleb w jajku

Masło rozpuść na patelni. Do miseczki wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Rozbełtaj na jednolitą masę. Kromki chleba maczaj po obu stronach w jajku. Włóż kromki na rozgrzane masło i wlej na patelnie resztę masy jajecznej. Przewróć wszystko na drugą stronę i włóż na kanapki swoje ulubione składniki. Złóż wszystko jak tortillę. Wyłóż na talerz i polej swoim ulubionym sosem. Smacznego!

Jeżeli nie masz pomysłów na śniadanie polecam Ci również skorzystanie z przepisu na Tortillę z jajkiem i jajka w sosie holenderskim (uwielbiam)!

zapiekanki

Chrupiące zapiekanki z bagietki z pieczarkami z piekarnika przepis

rosół

Domowy rosół z kurczaka Przepis