Obtaczany chleb w jajku, smażony na gorącym tłuszczu to idealna propozycja na śniadanie. Przepis prosto z dzieciństwa. Pamiętam wiele razy jadłam chleb maczany w jajku, smażony na złoty kolor. Gdy już dorosłam mogę ten przepis lekko modyfikować. Jeżeli macie w domu czerstwy chleb to tym bardziej jest to pora na wykorzystanie tego przepisu na chleb w jajku. Możecie oczywiście użyć także świeżego chleba. Przedstawiam Wam propozycję na te pyszne pożywne śniadanie.
Składniki do przygotowania chleba w jajku:
- 2 kromki chleba
- 2 lub 3 jajka
- sól i pieprz
- masło do smażenia
- dodatki jakie lubisz: szynka, pomidor, ogórek, żółty ser.
Jak przygotować chleb w jajku:
Masło rozpuść na patelni. Do miseczki wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Rozbełtaj na jednolitą masę. Kromki chleba maczaj po obu stronach w jajku. Włóż kromki na rozgrzane masło i wlej na patelnie resztę masy jajecznej. Przewróć wszystko na drugą stronę i włóż na kanapki swoje ulubione składniki. Złóż wszystko jak tortillę. Wyłóż na talerz i polej swoim ulubionym sosem. Smacznego!
Jeżeli nie masz pomysłów na śniadanie polecam Ci również skorzystanie z przepisu na Tortillę z jajkiem i jajka w sosie holenderskim (uwielbiam)!