9. Cynamon
Naukowcy z University of Michigan odkryli, że aldehyd cynamonowy, który jest olejkiem eterycznym zawartym w cynamonie, aktywuje termogenezę. Termogeneza to proces metaboliczny organizmu, który pomaga spalać kalorie i wytwarzać ciepło. Więc jeśli rano dodasz trochę cynamonu do płatków owsianych, dosłownie spalisz komórki tłuszczowe.
10. Jabłka i gruszki
Badania, które zostały opublikowane w Narodowej Bibliotece Medycznej Stanów Zjednoczonych w 2003 r., potwierdziły wyniki badania przeprowadzonego przez State University of Rio de Janeiro na temat korelacji między jabłkami, gruszkami a utratą wagi. Kobietom polecono jeść jabłka, gruszki lub ciasteczka owsiane trzy razy dziennie. Po 12 tygodniach grupa, która spożywała suplementy owocowe, straciła na wadze więcej i miała większy spadek poziomu glukozy we krwi niż grupa, która jadła ciasteczka owsiane.
11. Drób
Badanie z 2013 r. w czasopiśmie medycznym Obesity wykazało, że zwiększenie zawartości białka w diecie zmniejsza całkowitą zawartość tkanki tłuszczowej oraz tłuszczu w jamie brzusznej oraz pomaga zwiększyć masę mięśniową ciała oraz pomaga zwiększyć wydatek energetyczny organizmu w okresach utrzymania masy ciała i utraty wagi.
12. Szpinak
Badanie przeprowadzone przez czasopismo Hormones wskazuje, że spożywanie trzech filiżanek szpinaku tygodniowo może przyspieszyć utratę wagi o 10%. Autor badania, dr Petya Kamenova, mówi, że szpinak zawiera dużo kwasu liponowego, który jest związkiem, który pomaga blokować przedostawanie się cukru do krwinek. Powoduje to, że cukier jest wykorzystywany jako energia, a nie przechowywany w postaci tłuszczu.
13. Jajka
W raporcie Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) z 2018 r. stwierdzono, że spożywanie większej ilości białka na śniadanie może pomóc w utracie tłuszczu. Zaleca się, aby śniadanie zawierało 25 gramów białka, aby przyspieszyć metabolizm i zażegnać zachcianki. Jednym ze sposobów na dodanie białka do śniadania jest spożywanie jajek pod każdą postacią.
14. Mleko
Badanie z 2007 roku przeprowadzone przez McMaster University stwierdza, że jeśli chcesz spalić tłuszcz, picie mleka jest na to sposobem. W badaniu wzięły udział dwie grupy osób. Jedna grupa piła mleko zwykłe, a druga mleko sojowe. Grupa pijąca mleko zwyciężyła pod względem przyrostu masy mięśniowej z większą masą mięśniową niż osoby pijące napoje sojowe. Ważne jest, aby zyskać mięśnie, ponieważ to nasze mięśnie pomagają nam spalać tłuszcz.
15. Fasola
Badanie opublikowane w czasopiśmie Archives of Internal Medicine wykazało, że spożywanie większej ilości fasoli poprawiło kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszyło ryzyko chorób serca u pacjentów z cukrzycą typu 2. Fasola zawiera również dobre białka roślinne, które zapewnią Ci sytość na dłużej.
16. Fioletowe słodkie ziemniaki
Według przeglądu opublikowanego w Biomedical and Environmental Sciences w 2015 roku, słodkie ziemniaki są bogate w skrobię oporną, która pomaga zmniejszyć ryzyko otyłości.
17. Musztarda
Jeśli jesteś kimś, kto uwielbia gotować lub używać musztardy jako przyprawy, nadchodzą dobre wieści. Naukowcy z Oxford Brookes University twierdzą, że musztarda może zwiększyć spalanie kalorii o 20 procent. Musztarda zawiera również zero kalorii, więc możesz jeść tyle, ile chcesz, nie martwiąc się o przekroczenie dziennego limitu kalorii!
Teraz, gdy już wiesz, jakie rodzaje jedzenia powinieneś jeść, aby pomóc Ci schudnąć, oto 3 produkty, których powinieneś absolutnie unikać, jeśli chcesz zrzucić te kilogramy!
1. Słodkie napoje
Słodkie napoje są absolutnym nie, jeśli chodzi o odchudzanie! Tego typu napoje często zawierają puste kalorie. Po co spożywać kalorie w napojach, skoro zamiast tego można zjeść posiłek? Bostońska Komisja Zdrowia Publicznego stwierdza, że słodkie napoje mogą prowadzić do przybierania na wadze, cukrzycy typu 2, chorób serca, dny moczanowej i nie tylko. Unikaj więc tego rodzaju napojów jak zarazy, jeśli chcesz jeść zdrowiej i schudnąć!
2. Fast Foody
Produkty typu fast food często zawierają nadmiar kalorii, co może prowadzić do przyrostu masy ciała, otyłości i ewentualnych problemów zarówno z oddychaniem jak i sercem. Większość fast foodów zawiera również węglowodany, cukier i tłuszcze trans. Zawierają również sód, który według Healthline może podnosić ciśnienie krwi i obciążać układ sercowo-naczyniowy.
3. Alkohol
Według Fundacji Badań i Edukacji Alkoholu alkohol nie tylko zawiera puste kalorie, ale także powstrzymuje organizm przed spalaniem tłuszczu i może wywołać głód. Alkohol zmniejsza również twoje zahamowania, czyniąc cię bardziej podatnym na przejadanie się podczas picia. Alkohol niesie ze sobą również wiele innych poważnych zagrożeń dla zdrowia poza przyrostem masy ciała, w tym wysokie ciśnienie krwi, insulinooporność, choroby wątroby i inne. Dlatego najlepiej całkowicie tego unikać.