ADVERTISEMENT
w

Ptysie z bitą śmietaną

ptysie

Ptysie zawsze były na szczycie listy moich ulubionych deserów, nie tylko ze względu na ich wyborny smak, ale także na delikatną, lekką jak powietrze konsystencję. Są one bardzo popularne na całym świecie i można je znaleźć w różnych piekarniach i restauracjach. Jednak nic nie pobije pysznego smaku i chrupiącej tekstury świeżo upieczonych ptysi zrobionych w domowej kuchni. Chociaż te ciastka mogą wyglądać na skomplikowane na początku, są zaskakująco bardzo łatwe do zrobienia, tak długo, jak kroki są prawidłowo przestrzegane. Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Potrzebujesz

Ciasto:
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki masła
– 4 jajka
– pół szklanki wody
Krem:
– 600 ml śmietany kremówki 36%
– pół szklanki cukru pudru
– łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania

Przygotowanie

Do garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj. Do gotującej wody z masłem wsyp przesianą mąkę i szybko zacznij mieszać cały czas nie zdejmując z ognia. Następnie odstaw garnek na blat i odstaw na około 10 minut, co jakiś czas mieszając masę. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka. Masę na ptysie zacznij miksować i powoli wlej roztrzepane jajka. Gdy ciasto będzie gęste przestań miksować. Przełóż ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciśnij porcje ciasta, w dużych odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie. Wstaw ptysie do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz około 20 minut. Gdy ptysie ostygną przekrój je poziomo.
Czas by zrobić krem. Śmietankę ubij z cukrami. Gdy krem będzie gotowy przełóż go na podstawy ptysi i przykryj drugą częścią. Ptysie na wierchu możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem. Możesz dodać świeże owoce do środka ze śmietaną w szczególności truskawki gdy jest na nie sezon. Smacznego!

papryka

Papryka faszerowana mięsem

Top 10 produktów dla kobiet, które spalają tkankę tłuszczową