Czasami ciężko znaleźć nam pomysł co możemy kupić naszym bliskim na święta. Czy kiedykolwiek myśleliście by takie prezenty zrobić własnoręcznie? Sam fakt, że poświęciliście trochę wolnego czasu na przygotowanie podarunków doda im większą wartość i większość osób bardziej doceni prezent, który jest wykonany z przez Was. Poniżej przedstawiamy kilka świetnych pomysłów na samodzielnie robione prezenty, które ucieszą bliskie Wam osoby.
1. Domowe mieszanki herbat
Szukasz innego jadalnego pomysłu na prezent? Co powiesz na herbatę? Przy odrobinie czasu i wyobraźni możesz stworzyć piękne domowe mieszanki, torebki i saszetki dla miłośników herbaty w Twoim życiu. Aby przygotować mieszankę herbaty, możesz zacząć od kupionej w sklepie herbaty czarnej, zielonej lub rooibos i dodać inne składniki, takie jak przyprawy, suszone skórki cytrusów i suszone kwiaty. Możesz też zrobić herbatę ziołową z organicznych, suszonych ziół z ogrodu, targu, sklepu ze zdrową żywnością lub źródła internetowego.
2. Domowe pesto
Własnoręcznie robione pesto jest dużo smaczniejsze od takiego kupionego w sklepie. A jak obdarujesz bliską Ci osobę ozdobionym słoiczkiem z pysznym wnętrzem na pewno będzie zadowolona. Poniżej znajdziecie Nasz przepis na ten cudowny dodatek między innymi do makaronów, serów czy mięs.
Potrzebujesz
– pęczek bazylii (ok. 2 małe doniczki)
– 2 ząbki czosnku
– 50g startego parmezanu
– 4 łyżki prażonych na suchej patelni orzeszków pinii
– pół szklanki oliwy
– sól i pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki zblenduj do konsystencji pasty. Takie pesto możesz dodawać np. do makaronu czy mozzarelli z pomidorami.
3. Domowe kokosowe kulki
Kto lubi smak kokosa? Ulubione kokosowe pralinki możesz zrobić samemu w domu, zapakować w ozdobną folię lub pudełko i piękny prezent gotowy.
Potrzebujesz
– 200 g białej czekolady
– 200g śmietanki 30%
– 2 wafle
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
Podgrzej śmietankę w garnku dodaj cukier i połamaną czekoladę. Gdy masa przestygnie dodaj wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Z masy uformuj kulki i obtocz je jeszcze we wiórkach. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Taki deser zadowoli każdego smakosza słodkości. Smacznego!
4. Kule do kąpieli
Przepis na kule do kąpieli jest łatwy do przygotowania i jego zrealizowanie zajmie Ci około 15 minut.
Czego potrzebujesz
-2 łyżki kwasu cytrynowego
-2 łyżki skrobi kukurydzianej
-1/4 szklanki sody oczyszczonej
-1/4 łyżeczki olejku zapachowego
-3 do 6 kropli barwnika spożywczego
– 3 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić bombę do kąpieli
- Wymieszaj wszystkie suche składniki (kwas cytrynowy, skrobia kukurydziana, soda oczyszczona) w misce.
- W innej misce lub małej filiżance wymieszaj olej roślinny, zapach i barwnik.
- Powoli włączaj mieszaninę oleju do suchych składników. Dobrze wymieszaj.
- Uformuj masę w tej samej wielkości kulki i połóż na papierze. Będą półtwarde w ciągu dwóch do trzech godzin, najlepiej pozostaw na dobę by całkowicie wyschły przed ich przechowywaniem.
- Przechowuj kulki kąpielowe w zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci.
- Dodaj kilka do kąpieli i ciesz się! W przypadku wręczania prezentów kulki można umieścić w pojedynczych kubkach z cukierkami.
Przydatne wskazówki
- Zapach i / lub kolorowanie jest opcjonalne.
- Sugerowane oleje roślinne obejmują olej kokosowy, olej z awokado, olej z pestek moreli, olej ze słodkich migdałów lub oliwę z oliwek, chociaż każdy olej zmiękczający będzie działał.
- Użyj małych form, aby uzyskać trójwymiarowe musujące kształty kąpieli.
5. Oliwa smakowa
Oliwa z oliwek z ziołami jest idealna do stosowania w sosach sałatkowych, dodawania do makaronu, skropienia pizzy,a nawet do zanurzania pysznego chleba jako przystawki. Możesz zrobić to dla siebie, ale możesz także zrobić dużą partię łatwych domowych prezentów dla przyjaciół i rodziny.
Nawet jeśli jesteś najbardziej leniwym kucharzem, możesz je całkowicie zrobić w domu.
Wszystko, czego potrzebujesz, to duża ilość świeżych ziół i oleju. Instrukcje są proste – mieszaj, gotuj, odcedź, ponownie odcedź i pozwól odpocząć.
To wszystko, czego potrzeba.
6. Domowej roboty dżem
Przepis na domowy dżem
Po wybraniu owocu możemy przystąpić do przygotowania.
Składniki
– Owoce
– Cukier
– Woda
Ilość każdego składnika będzie się różnić w zależności od ilości dżemu lub marmolady, którą chcemy zrobić i rodzaju owoców, które wybrałeś. Ilość cukru wymagana z przepisu waha się od minimalnej ilości 500 gr do maksymalnej ilości 1 kilograma cukru na kilogram owoców, w zależności od naturalnej słodyczy lub kwaskowatości owoców i osobistych upodobań.
Przygotowanie
- Przede wszystkim umyj owoce, które wybrałeś.
- Obierz owoce, jeśli to konieczne: w niektórych przypadkach sugerujemy, aby nie obierać owoców
W tym momencie preparat przyjmuje dwie różne drogi, w zależności od dodatku pektyny lub nie:
- Przygotowanie dżemu lub marmolady bez pektyny: pokrój owoce na kawałki i włóż do rondla wraz z cukrem i wodą. Gotuj na małym ogniu, sprawdzając stopień gęstości mieszaniny: czas gotowania minie, gdy cała woda zostanie odparowana, a mieszanina będzie gęsta. Zajmie to średnio kilka godzin.
- Dżem lub preparat marmolady z pektyną: używając pektyny, szybciej będzie przygotować przepis, ponieważ proces zagęszczania zajmie tylko kilka minut. W każdym razie istnieją różne opcje użycia pektyny w swoim przepisie: możesz ją kupić w supermarkecie lub przygotować mieszankę samodzielnie w domu.
W pierwszym przypadku, w przypadku pektyny w proszku, sugerujemy ścisłe przestrzeganie instrukcji na pudełku, w zależności od ilości owoców i cukru procedura może się różnić.
Przygotowanie w domu mieszanki pektyn jest łatwiejsze niż myślisz: wystarczy gotować przez kilka godzin jeden kilogram jabłka ze skórą (lepiej, jeśli używasz pigwy) z wodą i sokiem z cytryny, a następnie przefiltrować sok. Przechowuj mieszaninę w lodówce, aż nadszedł czas, aby jej użyć. W takim przypadku płynną pektynę należy dodać do konfitutu po kilku minutach od temperatury wrzenia: pamiętaj tylko, aby pozostać blisko patelni, ponieważ po dodaniu pektyny proces zagęszczania zajmie zaledwie kilka minut.
Ostatnim krokiem jest konserwacja dżemu lub marmolady i jest taka sama dla obu procedur. Dżem lub marmoladę należy wlać do słoików, gdy jest jeszcze gorąco: oznacza to, że słoiki muszą zostać wysterylizowane przed zakończeniem dżemu. Jak sterylizować słoiki? Przede wszystkim upewnij się, że masz szklane słoiki z hermetycznymi pokrywkami (jeśli słoiki są wielokrotnego użytku, kup nowe pokrywki). Aby wysterylizować słoiki, wystarczy gotować je przez 30 minut: po tym czasie wyjmij je i wlej wrzący dżem, pozostawiając jeden cm przestrzeni nad głową. Odwróć słoiki do góry nogami i całkowicie ostudź: w ten sposób stworzysz próżnię, która pomoże Twojemu produktowi zachować się przez kilka miesięcy.
Aby idealnie zachować dżem, umieść zamknięte słoiki w świeżym i suchym miejscu. Po otwarciu nie będzie już próżni: produkt musi być przechowywany w lodówce i zjedzony w ciągu kilku dni.
Prezent na święta dla bliskich gotowy.
7. Domowej roboty babeczki Oreo
Te ciasteczkowe babeczki prezentują się obłędnie i są przepyszne w smaku. Zasmakują nie tylko dzieciom ale i wszystkim domownikom. Muffinki z ciasteczkami Oreo są zdecydowanie warte spróbowania, jeśli jesteś miłośnikiem tych ciasteczek i lubisz jak babeczki z puszystym delikatnym kremem. Świetnie sprawdzą się jako forma prezentu. Babeczki można włożyć w ładny kartonik i ozdobić wstążką.
Potrzebujesz
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół kostki masła
– opakowanie cukru z wanilią
– 6 sztuk ciasteczek Oreo
– pół kostki czekolady
Krem:
– 250 g zimnego serka mascarpone
– 250 ml śmietanki 36%
– 1 łyżka cukru pudru
– 4 sztuki ciasteczek Oreo
Dodatkowo:
– ciasteczka Oreo do dekoracji
Przygotowanie
Masło, jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier puder i cukier z wanilią przełóż do miski i zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodaj po kolei jajka, a następnie przesiane suche składniki tj. mąka, kakao, proszek do pieczenia i na koniec wlej mleko. Miksuj masę przez parę minut. Wyłącz mikser i do masy dodaj pokruszone ciasteczka Oreo i posiekaną drobno czekoladę. Wymieszaj wszystko szpatułką. Ciasto przelej do foremek do babeczek. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 minut.
W tym czasie możesz przygotować krem. Mascarpone przełóż do miseczki i dodaj zimną śmietankę. Ubij na puszystą masę. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka i cukier puder. Miksuj krem jeszcze przez chwilę. Ostygnięte babeczki udekoruj kremem, możesz użyć rękawa cukierniczego. Muffinki możesz udekorować ciasteczkami Oreo. Smacznego! Takie babeczki na pewno zrobią furorę na przyjęciu dla dzieci i oczywiście jako prezent w pudełku.
8. Papryczki faszerowane serkiem
Lubicie takie przekąski? Pomysł na papryczki w słoiczkach świetnie się sprawdzi jako forma prezentu. Wystarczy je ułożyć w ładnych słoiczkach i przyozdobić.
Potrzebujesz
– 20 papryczek czereśniowych
– opakowanie serka mascarpone
– pół opakowania fety
– świerze zioła (kolendra, rozmaryn, oregano)
– 2 ząbki czosnku do farszu
– 4 ząbki czosnku do oliwy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– oliwa
– sół i pieprz
Przygotowanie
Poucinaj papryczki od góry i usuń ze środka nasiona. Gotuj papryczki kilka minut w wodzie z octem. Mascarpone i fetę wymieszaj z solą, pieprzem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do schłodzenia. Ugotowane papryczki nafaszeruj masą serową, następnie włóż je do słoików. Do środka słoików włóż 2 żabki czosnku oraz gałązki świeżych ziół. Zalej papryczki gorącą oliwą i zakręć słoiki. Odstaw na kilka dni. Ozdób słoiczki i gotowy prezent na święta.
9. Domek z piernika
Nie ma lepszego czasu niż święta, aby delektować się jednym z najlepszych świątecznych deserów: piernikowymi ciasteczkami! A jeśli jesteś fanem cukru, przypraw i wszystkiego, co miłe, to robienie domków z piernika z pewnością znajdzie się wysoko na Twojej świątecznej liście. Jeżeli osoba Ci bliska dostanie taki piękny domek z piernika w prezencie na pewno będzie zachwycona. W Internecie można znaleźć mnóstwo inspiracji dotyczących kształtów domków. Możesz wybrać mniej lub bardziej skomplikowany projekt. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym piekarzem, czy doświadczonym miłośnikiem deserów, te słodkie pomysły z pewnością pomogą Ci zbudować wspaniały domek z piernika w te Święta Bożego Narodzenia. Przygotuj swój piernikowy domek do zwieńczenia żelkami, cukierkami i warstwą śniegu z cukru pudru. Niezależnie od tego, jaki stworzysz bożonarodzeniowy domek, tworzenie tych słodkich kreacji gwarantuje mnóstwo zabawy. Więc zbierz swoje ulubione słodkie smakołyki i zabierz się do dekoracji — a potem weź kubek gorącego kakao, odpręż się i podziwiaj swoje piernikowe arcydzieło. Zapakuj w ozdobną folię i prezent gotowy.
10. Miód z owocami
Takiego miodu Twoi bliscy jeszcze nie jedli. Warto zrobić na prezent coś nieoczywistego i pysznego. Ostatnią propozycją na prezent jest miód o smaku Twoich ulubionych owoców. Możesz do miodu dodać różne produkty by wzbogacić jego smak jak np. orzechy. Mój pomysł to miód z truskawkami. Taki słoik z miodem na pewno ucieszy nie jedną osobę.
Słoik możesz ozdobić i owinąć folijką.
Potrzebujesz:
1. 500g Miodu
2. 160g truskawek
Przygotowanie:
Przetrzyj truskawki w blenderze, robocie kuchennym, a nawet ręcznie. Pamiętaj tylko, aby nie dodawać wody, dodanie wody rozcieńczy miód, co może prowadzić do niepożądanej fermentacji. Wylej miód ze słoika do miski. Dodaj przecier truskawkowy i wszystko wymieszaj. Przelej masę do słoika wielkości i zamknij. Prosty w wykonaniu prezent gotowy!