ADVERTISEMENT
w ,

Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym przepis

filet z kurczaka w cieście naleśnikowym
filet z kurczaka w cieście naleśnikowym

To jest mój bardzo ulubiony przepis na filety z kurczaka w cieście naleśnikowym . Ciasto naleśnikowe nadaje mu słodki smak, a kurczak dzięki prostej wskazówce jest pyszny i soczysty. Panierka jest lekka jak powietrze, a smażenie błyskawiczne, co sprawia, że kurczak nie jest tłusty. Myślę, że będziecie zachwyceni!

filet z kurczaka w cieście naleśnikowym
filet z kurczaka w cieście naleśnikowym

Składniki na filety w cieście naleśnikowym

▢2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
▢2 jajka
▢2/3 szklanki mleka
▢8-9 łyżek stołowych mąki uniwersalnej + więcej w razie potrzeby
▢1 łyżka bułki tartej
▢1/2 szklanki wody gazowanej
▢ olej roślinny do smażenia
▢ drobna sól morska i pieprz

Jak przygotować filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Kurczaka zmiękczymy: Piersi z kurczaka pokroimy raz lub dwa razy poziomo, aby uzyskać kotlety o grubości około 1 cm. Umieść kawałki kurczaka między dwoma arkuszami folii i lekko je ubij tłuczkiem. Posyp piersi kurczaka obficie solą i pieprzem z obu stron.

Ciasto naleśnikowe:

W średniej misce wymieszaj jajka, mleko, 7 łyżek mąki i bułkę tartą. Powoli zacznij dodawać wodę gazowaną; dodawaj tylko tyle, aby uzyskać gęste, wolno płynące ciasto. Dodaj sól do smaku.
Rada: Zawsze najpierw smażę jeden kawałek mięsa, aby sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie, dodajemy po trochu więcej mąki; jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody gazowanej.

W następnym kroku rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię. Wlej tyle oleju roślinnego, aby przykryć dno patelni. Być może trzeba będzie dodać więcej oleju po każdej partii smażenia naszego kurczaka w cieście naleśnikowym.

Oprósz kurczaka mąką: Umieść 1-2 łyżki pozostałej mąki na talerzu. Obtocz plastry piersi z kurczaka w mące i dobrze potrząśnij, aby usunąć nadmiar mąki.
Obtocz w cieście i smaż: Kiedy olej zacznie robić drobne bąbelki, przeciągnij kurczaka przez ciasto naleśnikowe i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron, około 2-3 minut na stronę. Przerzuć kurczaka kilka razy w między czasie używając łopatki.
Umieść na papierowych ręcznikach kuchennych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Nie układaj na wierzchu; to sprawi, że skórka będzie wilgotna. Podawaj natychmiast najlepiej z ryżem lub frytkami, jak lubisz.

Sprawdź też przepis na kurczaka z brokułami po chińsku

czerwony barszcz

Barszcz czerwony – najlepszy barszcz wigilijny na zakwasie

pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami – prosty przepis na wigilię