ADVERTISEMENT
w , ,

Pierogi z kapustą i grzybami – prosty przepis na wigilię

pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z kapustą i grzybami

Te pierogi z grzybami i kapustą są łatwe do zrobienia i ponadprzeciętnie pyszne. Możesz podawać je z podsmażaną cebulką lub z najlepszym pikantnym sosem z pieprzu syczuańskiego. Pierogi z kapustą i grzybami idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole chodź to nie jest typowy polski przepis. Przepis na pierogi jest w stylu chińskim z dodatkiem sosu sojowego.

Wiem, że pomysł na domowe pierogi może być odstraszający. Ale jestem tutaj, aby powiedzieć, że jest to łatwiejsze niż myślisz i jest to warte wysiłku. Pierogi są bardzo smaczne, a pikantny sos, z którym są podawane, nie ma sobie równych!

JAK ZROBIĆ NADZIENIE DO PIEROGÓW Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ

pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z kapustą i grzybami

Nadzienie do tych pierogów to mieszanka grzybów leśnych, poszatkowanej kapusty, czosnku, imbiru, agawy, sosu sojowego, soli i zielonej cebuli. Jeśli myślisz, że nie lubisz grzybów, uwierz mi, że w tym przepisie będziesz. Kroi się je na kawałki i przyprawia białym pieprzem przed dodaniem do nadzienia.

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami po chińsku

NA FARSZ
oliwa z oliwek
1,5 szklanki grzybów leśnych drobno posiekanych
½ łyżeczki białego pieprzu
1 filiżanka zielonej kapusty drobno poszatkowanej
1 zielona cebula pokrojona w kostkę, plus więcej do podania
2 ząbki czosnku drobno posiekane
½ cala świeżego imbiru drobno posiekanego
1 łyżka niskosodowego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka agawy
½ łyżeczki soli
NA SOS
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego*
2 łyżki niskosodowego sosu sojowego
½ łyżeczki octu balsamicznego
½ łyżeczki białego octu
1 łyżeczka chili w proszku
1,5 łyżki oleju sezamowego
1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
2 łyżeczki niesolonego masła orzechowego

Przepis na ciasto na pierogi znajdziesz tutaj

Jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami

Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na patelnię Dodajemy grzyby i biały pieprz. Pozwól, aby grzyby lekko zbrązowiały, a następnie wszystko wymieszaj. Niech się smażą przez 5 minut. Przełożymy grzyby do miski i ostudzimy przez 5 minut.
Dodaj resztę składników do pierożków do miski z grzybami i wymieszaj do połączenia składników.

Czas na zrobienie ciasta na pierogi. Przepis znajdziesz w linku wyżej. Użyj foremki do pierogów by wykroić koła. Faszeruj po łyżeczce farszy i formuj pierożki albo ręcznie albo za pomocą maszynki.

Umieść suchą patelnię na kuchence na średnim ogniu. Dodaj pieprz syczuański i podpraż go na patelni, aż stanie się aromatyczny. Przełóż do młynka do przypraw lub moździerza i tłuczka i zmiel na drobny proszek. Dodaj zmielone ziarna pieprzu i resztę składników sosu do miski. Wymieszaj do połączenia i odstaw na bok.
Aby przygotować pierogi, doprowadź garnek z wodą do wrzenia. Dodaj 5-8 pierogów na raz i gotuj przez kilka minut, lub do momentu, gdy wypłyną na wierzch – gdy pierwszy raz dodasz je do garnka, możesz je delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi i przełóż na talerz.
Skrop pierożki sosem i posyp zieloną cebulką.

Jeśli nie planujesz gotować pierogów od razu, pozwól im całkowicie zastygnąć na blasze, a następnie przenieś je do pojemnika przystosowanego do zamrażania. Trzymaj w zamrażarce i gotuj zgodnie z instrukcją – nie musisz ich rozmrażać przed gotowaniem.
Jeśli nie masz młynka do przypraw lub moździerza i tłuczka, możesz umieścić opiekane ziarna pieprzu w ręczniku kuchennym i rozgnieść je za pomocą wałka.

filet z kurczaka w cieście naleśnikowym

Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym przepis

turbot pieczony

Pieczony Turbot z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi