ADVERTISEMENT
w , ,

Masło i masło klarowane. Jak zrobić masło? Przepis

masło

Dowiedz się, jak zrobić masło w domu, Domowe masło jest niezwykle proste w wykonaniu. Masło zaczyna się od ubijania śmietany, co można zrobić za pomocą miksera elektrycznego. Robienie własnego masła pozwala na dodanie dowolnego aromatu, więc bądźcie kreatywni.

Niesolone masło powinno być zjedzone w ciągu kilku dni, natomiast dodanie do niego soli (która działa jako środek konserwujący) pozwala na przechowywanie go przez około 2-3 tygodnie.

Przepis na masło

masło


Krok 1
Umieść 500ml podwójnej śmietany w schłodzonym mikserze elektrycznym i ubijaj – początkowo będzie to bita śmietana ze sztywnym szczytem, ale po chwili rozpadnie się i rozdzieli na tłuszcz i mleko. Przelej wszystko na kawałek muślinowej ściereczki i ustaw nad durszlakiem


Krok 2
Pozwól maślance odcedzić się i zachowaj ją w lodówce do późniejszego wykorzystania


Krok 3
Kiedy większość maślanki zostanie odsączona, mocno ściśnij muślin, aby upewnić się, że cały nadmiar został odsączony. Dobrym sposobem na sprawdzenie, czy cała maślanka została odsączona, jest ściśnięcie muślinu, gdy jest zanurzony w misce z lodowatą wodą. Na początku woda stanie się mętna – odlej mętną wodę i powtórz 2 – 3 razy, aż woda pozostanie czysta. Jest to ważny krok, ponieważ resztki maślanki spowodują, że smak masła będzie kwaśny i szybciej się zepsuje


Krok 4
Rozłóż masło na kawałku papieru do pieczenia. Używając papieru jako pomocy, zwiń masło w zgrabny walec

Krok 5
Umieść walca w lodówce, aby ujędrnić go do czasu, gdy będzie gotowy do użycia. Możesz też zamrozić go


Wskazówki do przygotowania masła

masło


Możesz użyć dowolnej ilości śmietany – otrzymasz około połowy ilości masła w stosunku do ilości śmietany użytej na początku.

Sposoby na wykorzystanie maślanki. Na przykład, możesz użyć jej do zrobienia puddingu z maślanki, panna cotty z maślanki lub razowego chleba sodowego.

Wariacje
Domowe masło można również aromatyzować różnymi składnikami, takimi jak estragon i pietruszka, brandy, sól cydrowa i cytryna. Kiedy już znajdziesz swój ulubiony smak, możesz łatwo porcjować masło i zamrozić je, aby użyć go jako szybkiego dodatku do niedzielnej pieczeni lub innych posiłków.

Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane to czysty tłuszcz maślany. Może być używane jako samodzielny sos, baza do innych sosów lub jako środek do gotowania. Przygotuj w domu ten pyszny i wszechstronny składnik!


KROK 1

Roztop masło w 1-kwartałowym rondlu na małym ogniu, nie mieszając, przez 10-15 minut lub do momentu, gdy się rozpuści, a substancje stałe oddzielą się od tłuszczu.

KROK 2

Zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Zbierz pianę. Powoli zlej klarowny żółty płyn, pozostawiając resztki suchego mleka, które osiadły na dnie naczynia. Przykryj; przechowuj w lodówce.

KROK 3

Używaj masła klarowanego do smażenia i podsmażania. Używaj go zamiast oleju; działa tak samo, ale dodaje wspaniały maślany smak.

Spróbuj także mojego genialnego przepisu na chrupiące ciasto na pizzę!

leczo, domowe leczo, przepis na leczo

Domowe leczo z kiełbasą i papryką – przepis tradycyjny

zupa fasolowa

klasyczny prosty przepis na zupę fasolową