ADVERTISEMENT
w ,

Domowe leczo z kiełbasą i papryką – przepis tradycyjny

leczo, domowe leczo, przepis na leczo

Tradycyjne leczo przygotowuje się z kilku składników: papryka, kiełbasa, cebula. Leczo jest jednym z moich ulubionych dań. Jest to sycące danie jednogarnkowe zawierające dużą różnorodność warzyw, ale z mocnym posmakiem również mięsa. Istnieje wiele wersji tego dania, a dziś pokażę Wam jak przygotować tę najbardziej tradycyjną.

Mój ulubiony przepis na leczo z cukinią jest najbardziej popularny, ale przygotowanie prawdziwego, tradycyjnego leczo w stylu węgierskim chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu. Tutaj w Polsce często używamy składników, których nie znajdziecie w oryginalnym węgierskim leczo.

Właściwie dodanie do leczo cukinii, bakłażanów, a nawet pieczarek sprawia, że to „polskie” leczo wygląda jakby pochodziło z kuchni francuskiej, a nie węgierskiej.

Składniki na leczo:

Przepis mówi, że należy użyć, mniej więcej, takiej samej ilości papryki, pomidorów i cebuli. Należy również dodać tyle mięsa, ile uznamy za stosowne (np. boczek i kiełbaski). Leczo można równie dobrze przygotować w wersji wegetariańskiej, co pozwala na wykorzystanie go jako dodatku do dania.

Ten przepis na leczo jest przeznaczony dla 3-4 osób

Świeże papryki – 4 dość duże papryki w różnych kolorach
Pomidory – 3 lub 4 większe
Cebula – 2 duże lub kilka mniejszych
Tłusty grzbiet lub jakiś tłusty boczek, który wykorzystasz do przygotowania skwarek
Smalec (możesz go zastąpić tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym), którego użyjesz do podsmażenia cebuli
Kiełbaski – najlepsze są cienkie
Słodka papryka
Sól i pieprz, do smaku

Jak przygotować domowe leczo?

leczo, domowe leczo, przepis na leczo

Boczek (lub ewentualnie słoninę) kroję w kostkę i podsmażam na patelni na średnim ogniu, aby jak najwięcej tłuszczu się wytopiło, zanim skwarki całkowicie zbrązowieją.

Zrumienione skwarki przekładam do miski.

Do tłuszczu, który pozostał na patelni dodaję dwie łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego). Następnie wrzucam pokrojoną wcześniej cebulę.

Gotuję i mieszam cebulę do miękkości.

Kolejne kroki to doprawienie podsmażonej cebuli łyżeczką słodkiej papryki i ponowne wymieszanie wszystkiego.

Po wykonaniu wszystkich powyższych czynności dodaję pokrojoną w plasterki paprykę. Oczywiście zanim to zrobię, oczyszczam warzywa z łodyg i skupisk nasion.

Zwiększam nieco temperaturę i pozwalam warzywom dusić się przez 10 minut.

Następnie dodaję obrane ze skórki pomidory, które kroję na cztery części i gotuję wszystko powoli przez kolejne 5 minut.

Teraz wreszcie nadszedł czas na dodanie mięsa. Dodaję przygotowane wcześniej skwarki i pokrojone w plasterki kiełbaski. Moje leczo gotuję na większym ogniu przez około 10 minut, aż papryka zrobi się miękka, ale nie przesadzona.

Moje leczo podaję tak jak jest lub dodaję do niego białe pieczywo.

Jeżeli lubisz orientalne dania polecam również sprawdzić przepis na kurczaka curry, jestem pewna, że ten przepis też Wam zasmakuje,

ciasto na pizzę, chrupiące, elastyczne ciasto na domową pizzę

Przepis na chrupiące, idealne ciasto na pizzę

masło

Masło i masło klarowane. Jak zrobić masło? Przepis