ADVERTISEMENT
w

Kurczak Curry Przepis

Kurczak czerwony curry w czarnej misce, chili, pomidor, galangal, grzyb shiitake i bakłażan

Jeśli kochasz indyjskie jedzenie, musisz wypróbować ten przepis! Ten kurczak curry smakuje tak samo dobrze jak to, co dostaniesz w indyjskiej restauracji, jeśli nie lepiej, co więcej jest łatwy do wykonania.

Danie przepełnione jest smakiem dzięki wszystkim przyprawom, jest bogate i kremowe, a do tego jest niesamowicie obfite, gdy podasz je z ryżem basmati lub chlebem naan.

Kurczak Curry

Składniki do przepisu na kurczaka curry

  • Kolendra, kumin, kurkuma, nasiona kopru włoskiego, cynamon, pieprz, mielona gorczyca, mielone goździki, pieprz cayenne i sól – te przyprawy budują niesamowity smak tego dania. Razem tworzą domową mieszankę curry.
  • Oliwa z oliwek – używana do sauté.
  • Świeża cebula, czosnek i imbir – te aromaty dodają kluczowej głębi smaku.
  • Niskosodowy bulion z kurczaka – aby stworzyć bazę sosu do obłożenia kurczaka.
  • Pomidory z puszki – świeże pomidory też się sprawdzą, ale te z puszki są szybsze i łatwiejsze.
  • Piersi z kurczaka – uważaj, żeby nie przesadzić z gotowaniem, żeby kurczak nie stał się suchy.
  • Skrobia kukurydziana – użyta do lekkiego zagęszczenia sosu.
  • Ciężka śmietana – dzięki niej sos jest pysznie bogaty i kremowy.
  • Posiekana kolendra – dodaje ładny rekwizyt świeżego smaku i koloru.

Jak zrobić Kurczaka Curry przepis

  • Wymieszaj przyprawy razem
  • Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir.
  • Dodać bulion i pomidory, gotować na wolnym ogniu.
  • Zmiksować mieszankę w blenderze zgodnie z instrukcją, a następnie wrócić na patelnię.
  • Doprawić sos i dodać kurczaka.
  • Dusić kurczaka w sosie, aż będzie ugotowany.
  • W ostatniej minucie dodać zawiesinę skrobi kukurydzianej, aby zagęścić sos.
  • Wymieszać z kremem.
  • Podawać z ryżem, udekorowanym kolendrą.

Czy mogę użyć udek kurczaka do tego przepisu na kurczaka curry?

Udka z kurczaka mogą być także używane w tym przepisie. Wystarczy przyciąć nadmiar tłuszczu z nich, a następnie zwiększyć czas gotowania, gdyż udka dłużej się gotują niż piersi z kurczaka.



Czy próbowałaś kiedyś tego przepisu?

zapiekanka z brukselką, brukselka, przepis na brukselkę

Prosta zapiekanka z brukselką pod beszamelem z serem przepis

ciasto na pizzę, chrupiące, elastyczne ciasto na domową pizzę

Przepis na chrupiące, idealne ciasto na pizzę