Jeśli kochasz indyjskie jedzenie, musisz wypróbować ten przepis! Ten kurczak curry smakuje tak samo dobrze jak to, co dostaniesz w indyjskiej restauracji, jeśli nie lepiej, co więcej jest łatwy do wykonania.
Danie przepełnione jest smakiem dzięki wszystkim przyprawom, jest bogate i kremowe, a do tego jest niesamowicie obfite, gdy podasz je z ryżem basmati lub chlebem naan.
Składniki do przepisu na kurczaka curry
- Kolendra, kumin, kurkuma, nasiona kopru włoskiego, cynamon, pieprz, mielona gorczyca, mielone goździki, pieprz cayenne i sól – te przyprawy budują niesamowity smak tego dania. Razem tworzą domową mieszankę curry.
- Oliwa z oliwek – używana do sauté.
- Świeża cebula, czosnek i imbir – te aromaty dodają kluczowej głębi smaku.
- Niskosodowy bulion z kurczaka – aby stworzyć bazę sosu do obłożenia kurczaka.
- Pomidory z puszki – świeże pomidory też się sprawdzą, ale te z puszki są szybsze i łatwiejsze.
- Piersi z kurczaka – uważaj, żeby nie przesadzić z gotowaniem, żeby kurczak nie stał się suchy.
- Skrobia kukurydziana – użyta do lekkiego zagęszczenia sosu.
- Ciężka śmietana – dzięki niej sos jest pysznie bogaty i kremowy.
- Posiekana kolendra – dodaje ładny rekwizyt świeżego smaku i koloru.
Jak zrobić Kurczaka Curry przepis
- Wymieszaj przyprawy razem
- Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir.
- Dodać bulion i pomidory, gotować na wolnym ogniu.
- Zmiksować mieszankę w blenderze zgodnie z instrukcją, a następnie wrócić na patelnię.
- Doprawić sos i dodać kurczaka.
- Dusić kurczaka w sosie, aż będzie ugotowany.
- W ostatniej minucie dodać zawiesinę skrobi kukurydzianej, aby zagęścić sos.
- Wymieszać z kremem.
- Podawać z ryżem, udekorowanym kolendrą.
Czy mogę użyć udek kurczaka do tego przepisu na kurczaka curry?
Udka z kurczaka mogą być także używane w tym przepisie. Wystarczy przyciąć nadmiar tłuszczu z nich, a następnie zwiększyć czas gotowania, gdyż udka dłużej się gotują niż piersi z kurczaka.