Paszteciki z grzybami z ciasta francuskiego to idealny dodatek do czerwonego barszczu na święta. Potrzebujesz grzyby, cebulę i ciasto francuskie, Możesz dodać również kapustę. Jeden z moich ulubionych przepisów na szybką słoną przekąskę. O tej porze roku można zebrać sporo grzybów, które będą potrzebne do wykonania tego przepisu. Jeżeli jest już po sezonie można wykorzystać grzyby z zamrażalnika lub jeżeli nie masz, możesz użyć pieczarek. Przepis jest bardzo prosty potrzebujesz tylko kilku składników.
Do przygotowania pasztecików z grzybami z ciasta francuskiego potrzebujesz:
- ok 300g grzybów różnego rodzaju, mogą być pieczarki
- 1 duża cebula
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- smalec do smażenia
Jak przygotować paszteciki z ciasta francuskiego:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na ok 20 min przed gotowaniem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop kawałek smalcu i włóż posiekaną cebulkę. Gdy cebula już się zeszkli dodaj pokrojone drobno, uprzednio ugotowane grzybki lub świeże pieczarki. Smaż wszystko przez kilka minut. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw grzyby do ostygnięcia.
Czas na ciasto francuskie. Pokrój ciasto na kwadraty o wielkości takiej jaką preferujesz. Na środek każdego kwadratu dodaj po łyżce lub po 2 łyżki farszu i zawiń w odpowiedni kształt. Włóż ciasto do piekarnika na kilkanaście minut. Czas pieczenia i temperaturę masz zapisaną na opakowaniu ciasta francuskiego. Podglądaj co jakiś czas czy ciasto już wyrosło i się zarumieniło, to znak, że jest już gotowe. Smacznego!
Ps. polecam wypróbować mój genialny przepis na faszerowane papryczki.