Proste w przygotowaniu, smaczne domowe zapiekanki z bagietki, możesz przygotować z szynką i serem oraz z pieczarkami. które smakują każdemu, a w szczególności najmniejszym domownikom. Chrupiące zapiekanki przygotowuje się bardzo szybko, potrzebujesz tylko kilku składników. Domowe zapiekanki są duże lepsze niż te kupne. Zapraszam do wypróbowania przepisu na chrupiące zapiekanki prosto z piekarnika.
Do przygotowania zapiekanek z bagietki potrzebujesz:
- 2 duże bagietki
- małe opakowanie pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- naturalna wegeta
- mozzarella lub inny ser
- oregano lub inne przyprawy jakie lubisz
- ketchup lub sos czosnkowy
- przecier pomidorowy
Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój drobno. Rozpuść masło na patelni i wrzuć posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj starte pieczarki. Smaż przez kilka minut, dodaj sól, pieprz i naturalną wegetę. Bagietkę przekrój na pół, możesz wydrążyć trochę środek, by utworzyło się wgłębienie. Smarujemy bagietki przecierem pomidorowym, obsypujemy oregano. Na bagietki kładziemy usmażone pieczarki, smarujemy farszem po całej długości i na to posypujemy obficie serem. Zapiekanki kładziemy na blaszkę i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz do momentu zarumienienia się sera. Zapiekanki podawaj z ketchupem lub z sosem czosnkowym.
Oto mój przepis na domowy sos czosnkowy do zapiekanek z bagietki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
Przygotowanie sosu czosnkowego do zapiekanek:
Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos gotowy. Smacznego!
Jeżeli zasmakował Ci ten przepis polecam także wypróbować przepis na ciasto na pizzę jest rewelacyjny i zawsze się udaje.