ADVERTISEMENT
w ,

Przepis na frytki z batatów z piekarnika

frytki z batatów

To przepis na chrupiące frytki, prosto z piekarnika podane z pysznym sosem czosnkowym. Wypróbuj przepis na frytki z batatów, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu Czy może być coś lepszego? Frytki z batatów są zdrowsze od tradycyjnych smażonych na głębokim tłuszczu. Podpowiem Wam jak zrobić najlepsze frytki z batatów krok po kroku.

Frytki z batatów będą robić furorę na każdym przyjęciu rodzinnym czy z przyjaciółmi. Co więcej jest idealną przekąską dla dzieci, które jak wiadomo uwielbiają frytki. Frytki możesz oprószyć żółtym serem, prażoną cebulką czy różnego rodzaju ziołami. Oczywiście co uwielbiam najbardziej to towarzystwo różnego rodzaju sosów. Moim ulubionym dodatkiem jest sos czosnkowy, przepis na niego znajdziecie na końcu. Najważniejszą wskazówką by wykonać pyszne frytki jest opłukanie ich w ziemnej wodzie, to pozwala nam pozbyć się nadmiaru skrobi z ziemniaków.

Co potrzebujesz do zrobienia frytek z batatów:

  • pół kilo batatów
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki czosnku
  • ulubione przyprawy
  • sól

Jak przygotować chrupiące frytki z batatów?

frytki z batatów, bataty , frytki

Bataty obierz ze skóry i umyj w zimnej wodzie. Następnie pokrój w kształt frytek o grubości jakiej lubisz. Włóż frytki do dużej miski i zalej zimną wodą. Ja zostawiam frytki do namoczenia na około godzinę. Po tym czasie wylej wodę i osusz bataty za pomocą kuchennego ręcznika. W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i przyprawy, dowolnie jakie lubisz. Ja dodaję rozmaryn, słodką paprykę, czosnek.

Bataty polej oliwą z oliwek by były całe obtoczone w tłuszczu. Posyp je mieszanką mąki z przyprawami. Ułóż gotowe frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie przylegały do siebie. Piecz bataty przez około 25 minut w 200 stopniach. Gotowe bataty możesz posypać serem, pietruszką czy prażoną cebulką i polać sosem czosnkowym lub innym jakim lubisz. Niżej znajdziesz mój przepis na sos.

Przepis na sos czosnkowy do frytek:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos gotowy. Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, wypróbuj także przepis na zapiekanki z bagietki z pieczarkami i serem.

gulasz wieprzowy

Prosty gulasz wieprzowy- tradycyjny przepis

zapiekanki

Chrupiące zapiekanki z bagietki z pieczarkami z piekarnika przepis