ADVERTISEMENT
w ,

Soczysty panierowany filet z kurczaka

filet z kurczaka

Uwielbiam gdy mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Dlatego postanowiłam dopracować przepis na to pyszne tradycyjne danie by mięso było jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Wasi domownicy będą zachwyceni smakiem, gdy wypróbują te danie w nowej wersji. Do przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników.

Potrzebujesz:

– Pierś z kurczaka
– jajko
– szklanka mleka
– bułka tarta
-olej do smażenia

Przyprawy:

– słodka i ostra papryka
– sól i pieprz
– opcjonalnie kurkuma

Przygotowanie:

Filety pokrój na plastry o grubości jaką preferujesz. Wszystkie plastry natrzyj po obu stronach w przyprawach. W dużej misce roztrzep jajko i dodaj do niego mleko. Wymieszaj masę jajeczną z mlekiem i włóż do niej przyprawione mięso. Odłóż miskę do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni. Na płaskim talerzu wsyp bułkę tartą i zacznij panierować kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru. Ja uwielbiam to danie z gotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem z dodatkiem przesmażanych buraczków. Przepis na buraczki znajdziecie w linku poniżej, Smacznego!

Buraczki – Smakidnia

buraczki
tagine

Marokański Tagine z kurczakiem i cebulą

Zupa szczawiowa