ADVERTISEMENT
w ,

Zupa szczawiowa

Teraz gdy jest sezon warto kupić świeży szczaw by zrobić tę pyszną kwaśną zupę. Przepis na nią jest bardzo prosty. Moja mama często wykorzystuje tylko szczaw wodę, wegetę masło, śmietanę i ziemniaki albo jak wolisz makaron. Moja wersja jest bardziej aromatyczna ale jeżeli nie macie wszystkich składników w domu wystarczy tylko to co podałam wyżej.

Potrzebujesz do przygotowania zupy szczawiowej:

– duży pęczek szczawiu, ewentualnie 2 mniejsze

– 3 skrzydełka lub inne części kurczaka, może być też porcja rosołowa

– por biała część

– kawałek selera

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1,5l wody

– wegeta naturalna

– sól i pieprz do smaku

– 2 listki laurowe

– kilka ziaren pieprzu

– kilka ziaren ziela angielskiego

– 1/4 kostki masła

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 jajko

– śmietana 18%

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, wrzuć umyte skrzydełka lub inne części drobiu. Wstaw garnek na średniej mocy ogień. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze części by szybciej się ugotowały. i dodaj do zupy. Do wywaru dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj przez około pół godziny. Po czym pęczek szczawiu pokrój bardzo drobno i przesmaż na maśle. Dodaj do gotującego się wywaru, gotuj wszystko do miękkości. Na końcu do szklanki wsyp mąkę dodaj trochę wody i zupy i wymieszaj widelcem by nie było grudek. Wlej masę mączną do zupy. W tej samej szklance rozbełtaj jajko i wlej do zupy energicznie mieszając. Na koniec dodaj śmietanę. Możesz ją posolić przed wlaniem lub wymieszaj w miseczce z dodatkiem zupy by śmietana się nie zważyła. Na koniec posól i popieprz zupę do smaku. Możesz serwować ją z gotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo lub po prostu z makaronem. Smacznego!

filet z kurczaka

Soczysty panierowany filet z kurczaka

placki

Placki z cukini