Teraz gdy jest sezon warto kupić świeży szczaw by zrobić tę pyszną kwaśną zupę. Przepis na nią jest bardzo prosty. Moja mama często wykorzystuje tylko szczaw wodę, wegetę masło, śmietanę i ziemniaki albo jak wolisz makaron. Moja wersja jest bardziej aromatyczna ale jeżeli nie macie wszystkich składników w domu wystarczy tylko to co podałam wyżej.
Potrzebujesz do przygotowania zupy szczawiowej:
– duży pęczek szczawiu, ewentualnie 2 mniejsze
– 3 skrzydełka lub inne części kurczaka, może być też porcja rosołowa
– por biała część
– kawałek selera
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1,5l wody
– wegeta naturalna
– sól i pieprz do smaku
– 2 listki laurowe
– kilka ziaren pieprzu
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 1/4 kostki masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 jajko
– śmietana 18%
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, wrzuć umyte skrzydełka lub inne części drobiu. Wstaw garnek na średniej mocy ogień. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze części by szybciej się ugotowały. i dodaj do zupy. Do wywaru dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj przez około pół godziny. Po czym pęczek szczawiu pokrój bardzo drobno i przesmaż na maśle. Dodaj do gotującego się wywaru, gotuj wszystko do miękkości. Na końcu do szklanki wsyp mąkę dodaj trochę wody i zupy i wymieszaj widelcem by nie było grudek. Wlej masę mączną do zupy. W tej samej szklance rozbełtaj jajko i wlej do zupy energicznie mieszając. Na koniec dodaj śmietanę. Możesz ją posolić przed wlaniem lub wymieszaj w miseczce z dodatkiem zupy by śmietana się nie zważyła. Na koniec posól i popieprz zupę do smaku. Możesz serwować ją z gotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo lub po prostu z makaronem. Smacznego!