ADVERTISEMENT
w ,

Marokański Tagine z kurczakiem i cebulą

tagine

To danie przeniesie Cię do gorącego i wypełnionego zapachem przypraw Maroka. Kuchnia marokańska jest jedną z najpyszniejszych jakie jadłam w życiu. Tagine w którym przygotowuje się potrawy, jest to garnek z kominem, dzięki któremu cały smak zostaje wewnątrz i danie nie traci na wartości podczas obróbki termicznej. Jeżeli nie posiadacie tagine, możecie to danie wykonać w brytfannie, acz nie będzie smakowało równie dobrze. Tagine są dostępne do kupienia na różnych stronach internetowych, a im więcej w nim gotujecie tym lepsze potrawy z niego wychodzą. Gotuję w nim również polskie potrawy jak gulasz, co sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty. A oto mój przepis na pysznego kurczaka w cebuli.

Potrzebujesz do przygotowania tagine:

– 3 duże cebule

– 2 ząbki czosnku

– pół kilo ulubionych części z kurczaka (np. pałki, skrzydełka, pierś)

– 1 mała kiszona cytryna

– garść zielonych oliwek

– garść różowych oliwek

– pieprz i sól

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1,5 łyżeczki imbiru

-1,5 łyżeczki kminku

– garść świeżej pietruszki

– oliwa z oliwek

Przygotowanie tagine z kurczakiem:

Mięso umyj, osusz, następnie nasmaruj połówką kiszonej cytryny. Kurczaka przypraw pieprzem, solą, papryką, imbirem, kurkumą i kminkiem. Tagine ustaw na palnik i wlej 2 łyżki oliwy. Drugą połókę cytryny pokrój na bardzo drobną kostkę. Do tagine wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula się zeszkli i zmniejszy swoją objętość dodaj kurczaka i pokrojoną cytrynę. Po kilku minutach obróć mięso na drugą stronę, dodaj czosnek, oliwki i pietruszkę. Zamknij komin, zminimalizuj gaz i zapomnij o taginie na co najmniej godzinę. To danie robi się samo. Po upływie godziny możesz otworzyć komin, jeżeli chcesz możesz dodać odrobinę wody. Będziesz wiedzieć gdy danie jest już gotowe do spożycia. Tagine najlepiej smakuje z frytkami czy ze świeżym pieczywem.

ciasto

Najłatwiejsze ciasto mocno czekoladowe

filet z kurczaka

Soczysty panierowany filet z kurczaka