ADVERTISEMENT
w

Buraczki

buraczki

Jakiś czas temu odkryłam, że buraki pieczone mają dużo więcej smaku niż te gotowane. Gdy przygotujesz w ten sposób buraczki już więcej nie będziesz ich gotować. Takie buraczki mają piękny intensywny kolor i aromatyczny smak.

Buraki są bogate w błonnik i sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach. Mnóstwo zdrowych bakterii w układzie pokarmowym pomaga zwalczać choroby i wzmacniać układ odpornościowy. Buraki zawierają wiele pomocnych związków roślinnych, które zmniejszają stan zapalny i chronią komórki przed uszkodzeniem. Burak oraz sok z buraka pomagają sercu i płucom lepiej pracować podczas ćwiczeń. Tlenek azotu z buraków zwiększa przepływ krwi do mięśni. Niektórzy sportowcy jedzą buraki lub piją sok z buraków podczas ćwiczeń, aby poprawić swoje wyniki.

Jak widać buraki mają dużo właściwości odżywczych, warto więc włączyć je do swojej diety. Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Potrzebujesz

– 5 buraków
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka octu
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz

Przygotowanie

Buraczki wraz z łupiną owiń w folię aluminiową, każdy z osobna. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Gdy buraczki ostygną obierz je z łupiny i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć starte buraczki, dodaj ocet, cukier, sól i pieprz. Ilość octu i przypraw jest subiektywna możesz dodać w proporcjach jakich lubisz. Buraczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs do codziennego obiadu.

jedzenie

11 Połączeń produktów, których nie powinieneś jeść razem.

jajka

10 zaskakujących faktów o jajkach. Mogą Cię zaskoczyć..