ADVERTISEMENT
w

Zupa z krewetkami

zupa z krewetkami

Pyszna tajska zupa z krewetkami. Jeżeli zrobisz ją samemu w domu będzie milion razy lepsza niż ta kupna. Co najważniejsze, jest tak prosta do zrobienia i nie wymaga składników, które są trudno dostępne. A jeśli nie jesteś fanem krewetek, możesz łatwo zamienić je na kurczaka, wieprzowinę lub nawet tofu dla opcji wegetariańskiej. Tak czy inaczej, z pewnością zrezygnujesz z tradycyjnych tajskich dań na wynos i zamiast tego sięgniesz po tę pyszną zupę.

Potrzebujesz

– 300g krewetek
– 50g makaronu ryżowego
– cebula
– 2 żabki czosnku
– czerwona papryka
– 100g pieczarek
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka świeżo startego imbiru
– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– 500 ml bulionu
– sok z cytryny
– szklanka mleka kokosowego
– świeża kolendra

Przygotowanie

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki umyj i oczyść z wnętrzności. W garnku rozpuść łyżkę masła dodaj krewetki, dodaj sól i pieprz, smaż przed ok 4 minuty. W oddzielnym garnku podsmaż na łyżce masła pokrojone drobno cebulę, paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki, i posiatkowany czosnek oraz dodaj starty imbir. Czas na pastę curry, włóż ją do garnka i pogrzej a następnie dodaj do niej mleko kokosowe i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 8-10 minut. Następnie dodaj warzywa i krewetki, sok z cytryny, makaron i krewetki. Smacznego!

pasta awokado

Pasta awokado

warzywa

6 produktów, których nie powinieneś jeść na surowo