ADVERTISEMENT
w ,

Pasta awokado

pasta awokado

Awokado ma niską zawartość cukru. Zawiera błonnik, który pomaga dłużej czuć się pełnym. Witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, które otrzymujesz z awokado, pomagają zapobiegać chorobom i utrzymują organizm w dobrej kondycji. Popularność awokado wynika z jego bogatej, kremowej konsystencji i łagodnego smaku. Istnieją dziesiątki odmian awokado, różniących się wielkością, kolorem i strukturą. Wszystkie pochodzą z klimatów tropikalnych, a po zebraniu miąższ mięknie i uzyskuje maślaną konsystencję, która stała się niezwykle popularna we wszystkich rodzajach potraw, od dipów po desery. Warto więc zadbać by w naszej diecie pojawiał się ten zdrowy produkt. Zapraszam do skorzystania z tego przepisu.

Potrzebujesz

– 1 dojrzałe awokado
– sok z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki sera typy feta
– ząbek czosnku
– sól i pieprz

Przygotowanie

Wydrąż miąższ z awokado i przełóż do miseczki, dodaj czosnek, fetę, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj wszystko na jednolitą masę i dopraw na koniec solą i pieprzem. Nakładaj gotową pastę na kanapki i dodaj ulubione dodatki, np. pomidor czy szpinak.

Przed zakupem awokado sprawdź czy jest świeże. Dojrzałe awokado najlepiej rozpoznać po szypułce owocu.  Jeżeli po odejściu szypułki kolor jest jasno żółty, znaczy to, że awokado jest dojrzałe i możesz je kupić. Natomiast , jeżeli pod szypułką kolor jest jasno zielony znaczy to, że awokado jest jeszcze niedojrzałe. Jeżeli kolor pod szypułką jest ciemnobrązowy znaczy to, że awokado jest przejrzałe i nie nadaje się już do zjedzenia.

caprese

Sałatka Caprese

zupa z krewetkami

Zupa z krewetkami