ADVERTISEMENT
w

Krem z pomidorów

krem z pomidorów

Spożywanie pomidorów i produktów na bazie pomidorów wiąże się z poprawą zdrowia skóry oraz obniżeniem ryzyka chorób serca i nowotworów.

Pomidory są głównym źródłem antyoksydantu likopenu, który jest powiązany z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka. Są one również doskonałym źródłem witaminy C, potasu, folianów i witaminy K.2

Krem z pomidorów to pyszna i zdrowa propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapraszam do skorzystania z przepisu. By zupa była bardziej gęsta wybierz pomidory jak najbardziej mięsiste i twarde.

Potrzebujesz

– 1 kg pomidorów
– 2 szklanki bulionu
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– łyżeczka cukru
– odrobina oliwy
– sól i pieprz

Przygotowanie

Wstaw garnek na gaz i wlej oliwę. Do garnka dodaj posiekaną drobno cebulę, poczekaj aż się zeszkli i dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki By skórka łatwiej odeszła od pomidorów możesz sparzyć je wrzątkiem. Skórka powinna z łatwością odejść od pomidora. Do garnka dodaj pokrojone pomidory oraz bulion. Gotuj zupę, aż pomidory będą się rozpadać, następnie użyj blendera by zmiksować wszystko na jednolitą masę. Gdy to zrobisz dodaj sól, pieprz i cukier. Jeżeli lubisz opcjonalnie możesz dodać trochę śmietanki. Gotowe!

7 produktów spożywczych, których nigdy nie należy podawać dzieciom

5 Produktów spożywczych, których nigdy nie należy podawać dzieciom

fasolka

10 produktów spożywczych, których należy unikać przy wysokim ciśnieniu krwi