2. Co zrobić by gotująca potrawa nam nie wykipiała
Ile razy wam się zdarzyło, że wstawiliście coś na gaz i w momencie cały palnik był zalany przez kipiącą potrawę? Na pewno nie raz.
Gdy potrawa zacznie Wam się gotować połóż na garnek na wierzch drewnianą łyżkę. Drewno zapobiega wypłynięciu płynu na zewnątrz. Położona łyżka na ganku na miejsce gdzie powinna znajdować się pokrywka skutecznie rozprowadzi pęcherzyki powietrza odpowiedzialne za podnoszenie się zawartości ponad brzeg garnka.
Dzięki temu możemy oszczędzić sobie nerwów, w szczególności gdy gotujemy mleko. Sprzątanie zalanego mleka po całej kuchenne nie należy do przyjemnych. Z rana powinniśmy cieszyć się przygotowanym posiłkiem, niż walczyć z bałaganem. Nie wspominając już o tym, że przez to można się spóźnić np. do pracy i do tego wyjść głodnym. A to już bliska droga do zepsutego dnia.