1. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Zepsute jajko może sprawić, że nasza potrawa będzie miała okropny smak. Co więcej, gdy spożyjemy takie jajko może to wywołać w naszym organizmie wiele dolegliwości począwszy od bólu brzucha kończąc na zakażeniem salmonellą.
Wlej do naczynia wodę i włóż do środka jajko, gdy jajko wynurzy się na powierzchnie, znaczy to tyle, że jajko jest nieświeże i nie nadaje się do spożycia. Świeże jajko powinno osiąść na dnie.
Jeżeli rozbite jajko wydobywa z siebie nieprzyjemny zapach, od razu możemy stwierdzić, że jest zepsute.
Nieświeże jajo w skorupce , gdy nim potrzęsiemy wyda z siebie charakterystyczny chlupoczący odgłos.
Jeżeli widzisz, że jajko ma w skorupce pęknięcie, nie spożywaj takiego jajka. Jeżeli po rozbiciu jajka żółtko się rozleje, nie zachowuje swojej formy to znaczy, że jajko także nie nadaje się do spożycia.
Co więcej, jeżeli rozbite jajko wydobywa z siebie nieprzyjemny zapach, od razu możemy stwierdzić, że jest zepsute.
Jajka są bardzo zdrowym produktem, zawierającym mnóstwo witamin, dlatego zwracać uwagę na ich świeżość i cieszyć się ich walorami smakowymi. Warto pamiętać by wybierać jajka ze sprawdzonego źródła, najlepiej ekologiczne lub z wolnego wybiegu.