ADVERTISEMENT
w ,

Sprawdzony przepis na pulchne kopytka ziemniaczane z serem

przepis na pulchne kopytka z serem z ziemniakami
przepis na pulchne kopytka z serem z ziemniakami

Serdecznie zapraszamy do królestwa pysznych i kuszących kopytek ziemniaczano-serowych. To dobrze znane tradycyjne polskie danie, łączące w sobie aromatyczny ser z delikatnymi ziemniakami, zapewni Twoim kubkom smakowym niesamowitą ucztę. Kopytka, nazwane tak ze względu na swój kształt, który niejasno przypomina kopyta, są aromatyczne, puszyste i miękkie. Tworzą pyszne połączenie, które rozpływa się w ustach, gdy dodasz je do wrzącej wody i posypiesz startym serem. Dobrą okazją do rozpoczęcia kulinarnej przygody i zafundowania sobie i swoim bliskim pysznego poczęstunku jest zrobienie klusek ziemniaczano-serowych. Gotowi, by zagłębić się w ten smakowity świat? Do dzieła! Oto sprawdzony przepis na pulchne kopytka ziemniaczane z serem.

Składniki na pulchne kopytka ziemniaczane z serem :

przepis na pulchne kopytka z serem z ziemniakami
przepis na pulchne kopytka ziemniaczane z serem
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • Sól do gotowania wody

Instrukcje pulchne kopytka ziemniaczane:

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i odcedzić.

Gdy ziemniaki ostygną, rozgnieść je widelcem lub przecisnąć przez praskę, aby uzyskać gładkie puree ziemniaczane.

Do puree ziemniaczanego dodać jajko i sól. Dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną, mieszając, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, należy dodać trochę mąki.

Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm na lekko oprószonej powierzchni. Uformuj prostokąty o długości 5 cm.

Każdy prostokąt należy zwinąć, a końce delikatnie spłaszczyć, aby przypominały kopytka.

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Kopytka należy wrzucać do wrzącej wody i gotować przez 3-4 minuty lub do momentu, aż wypłyną na wierzch. Aby garnek nie był zbyt pełny, można gotować je partiami.

Podczas gotowania kopytek zetrzyj serek śmietankowy na tarce o drobnych oczkach.

Ugotowane kopytki należy odcedzić i umieścić w misce. Delikatnie wmieszaj masło, aż zostanie równomiernie rozprowadzone w kopytkach.

Na koniec, kopytki należy posypać startym żółtym serem. Jeśli chcesz, możesz również dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu lub posiekanego szczypiorku.

Smacznego!

Ten przepis powinien wystarczyć na około 4 porcje kopytek ziemniaczano-serowych. Smacznego!

ciasto z galaretką i truskawkami

Ciasto biszkopt z galaretką i truskawkami

lazania z kurczakiem i szpinakiem

Przepis na lazania z kurczakiem i szpinakiem