ADVERTISEMENT
w , ,

Makaron z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

makaron z pieczarkami i szpinakiem
makaron z pieczarkami i szpinakiem

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na makaron bez mięsa. Makaron z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym przygotowuje w wersji trochę odchudzonej wersji ze śmietanką 12 % w połączeniu z mlekiem. Jeżeli macie dość codziennie jeść mięso to zachęcam was do wypróbowania tego pysznego kremowego makaronu, który skradnie wasze serca. Do tego przepisu potrzebujesz szpinaku, pieczarek cebuli i czosnku w płatkach.

Składniki na makaron z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym :

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 100g pieczarek
  • 100 gram pełnoziarnistego makaronu
  • łyżeczka czosnku w płatkach
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 70 ml mleka
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 żółtko
  • 40g sera cheddar
  • 10 g parmezanu lub grana padano
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania makaronu z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym:

makaron z pieczarkami i szpinakiem

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić drobno. Włożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, przesmażyć aż cebula się zeszkli i dodać pokrojone pieczarki. Usmażyć wszystko na złoty kolor pod koniec dodać czosnek w płatkach i szpinak.

Dodaj wszystkie przyprawy do smaku. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj chochelkę wody z gotowania makaronu i wlej śmietankę z mlekiem. Mieszaj i poczekaj aż się płyn trochę zredukuje. Ser cheddar wymieszaj z żółtkiem. Czas by zmniejszyć gaz do minimum.

Wrzuć na patelnie ugotowany makaron i wymieszaj by wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodaj miksturę jajeczno-serową i energicznie wszystko wymieszaj aż powstanie kremowy sos. Wyłącz gaz przełóż na talerz i posyp parmezanem. Smacznego!

Przepis na makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym

Przepis na makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym

słodkie ziemniaki nadziewane w stylu śródziemnomorskim

Słodkie ziemniaki nadziewane w stylu śródziemnomorskim