ADVERTISEMENT
w ,

Kotlety z kalafiora szybki przepis na obiad

kotlety z kalafiora
kotlety z kalafiora

Łatwe w przygotowaniu kotlety z kalafiora to szybki i łatwy przepis na niskokaloryczny o niesamowitym smaku. Jeśli masz nieoczekiwanego gościa i masz pod ręką kalafior, możesz z łatwością przygotować go w 10 minut i zadziwić swoich gości, zamiast sięgać po skomplikowany przepis. To mój ulubiony przepis, gdyż jest prosty i szybko w przygotowaniu a co najważniejsze kotlety smakują tak pysznie, że Twoi goście z pewnością będą zaskoczeni, jak to zrobiłeś w tak krótkim czasie. Nie wymaga to żadnego wstępnego planowania, co również czyni ten przepis przydatnym. Ze zdrowotnego punktu widzenia kalafior jest niskokaloryczny, pełen witaminy C, witaminy K, B6, kwasu foliowego i potasu. A spożywanie ich pozwoli ci mieć bardziej pożywne jedzenie niż tylko węglowodany.

kotlety z kalafiora
kotlety z kalafiora

Składniki na kotlety z kalafiora:

– 1 duży kalafior
– natka koperku
– natka szczypiorku
– 3 jajka
– 6 łyżek bułki tartej
– 1 duża cebula lub 2 mniejsze
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– łyżeczka cukru
– olej

Sposób przygotowania:

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, opłucz pod zimną wodą. Do dużego garnka wlej wodę i łyżkę soli, następnie włóż różyczki kalafiora do garnka i gotuj. Gdy woda z kalafiorem zacznie się gotować, zacznij odliczać 5 min. Po tym czasie odcedź kalafiora i przepłucz zimną wodą. Odczekaj aż kalafior wysuszy się z wody. Kalafiora posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Do miski z kalafiorem wbij jajka, dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek i także dodaj do miski z kalafiorem. N patelni rozgrzej łyżkę oleju i wsyp posiekaną drobno cebulę, gdy ta się zeszkli dodaj ją do masy kalafiorowej. Wszystko wymieszaj dokładnie, na koniec dodaj 6 łyżek bułki tartej. Dodatkowo wsyp bułkę na oddzielną miseczkę do obtaczania kotletów. Z masy kalafiorowej formuj kotleciki jak na mielone i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub sałatką czy dipem. Smacznego!

smażony ryż

CHIŃSKI SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI

mac n cheese

Kremowy zapiekany Mac and Cheese