ADVERTISEMENT
w ,

CHIŃSKI SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI

smażony ryż
smażony ryż

Ten inspirowany Chinami przepis na smażony ryż z warzywami jest moim absolutnym faworytem. Jest szybki i łatwy w wykonaniu, można go dostosować do własnych potrzeb za pomocą dowolnych ulubionych dodatków i jest tak nieodparcie pyszny.

WSKAZÓWKI JAK ZROBIĆ NAJLEPSZY SMAŻONY RYŻ:

Ok, przejdźmy od razu do rzeczy. Oto ważne rzeczy, których nauczyłem się przez lata o tym, jak zrobić najlepszy smażony ryż.

1) Użyj zimnego ryżu: Musisz planować z wyprzedzeniem i używać dokładnie schłodzonego ugotowanego ryżu. Świeża partia ciepłego (lub nawet letniego) ryżu nie będzie się dobrze smażyć, gdy trafi na gorącą patelnię, a w efekcie powstaną zawilgocone i lepkie grudki – nie jest dobrze. Więc resztki ryżu z lodówki są idealne! Lub, jeśli jesteś w pośpiechu (lub masz impulsową chęć na smażony ryż, co całkowicie rozumiem ?), po prostu ugotuj świeżą partię ryżu. Następnie rozłóż go na blasze do pieczenia lub innej dużej płaskiej patelni, obłóż ryż warstwą folii, a następnie pop go w lodówce na 30 minut (lub w zamrażarce na 10-15 minut), aż będzie dokładnie schłodzony (nie zamrożony).

2) Użyj masła: Tak, masło. Zrobiłem wiele partii smażonego ryżu przy użyciu różnych olejów, a ja jestem teraz przekonany, że istnieje powód, dla którego japońskie domy stekowe używają tej wielkiej płyty masła, gdy robią smażony ryż. To po prostu smakuje o wiele lepiej, a także sprawia, że wszystko doskonale się brązowi. (Chociaż w przeciwieństwie do japońskich steak houses, w tym przepisie używamy tylko 3 łyżki stołowe na dużą partię ryżu).

3) Użyj warzyw. Oprócz dodawania niektórych ładnych plam koloru, warzywa przejść długą drogę w dodawaniu trochę smaku i świeżości do smażonego ryżu. Nasza lokalna chińska restauracja zawsze dodawała zarówno białą, jak i zieloną cebulkę, którą włączyłam do tego przepisu. Ale nie krępuj się zmodernizować ten przepis.

smażony ryż
smażony ryż

4) Użyj oleju sezamowego i sosu ostrygowego: Jeśli nie jesz owoców morza, możesz pominąć sos ostrygowy i twój smażony ryż nadal będzie świetny. Ale ten składnik robi taką różnicę w dobrym smażonym ryżu. Więc nawet jeśli nie przepadasz za ostrygami, nie bój się sosu ostrygowego! Z drugiej strony, olej z prażonego sezamu jest w 100% nienegocjowalny. Jest moim ulubionym pachnącym składnikiem w mojej kuchni i cudownie smakuje w smażonym ryżu. (Należy również pamiętać, że olej sezamowy jest przeznaczony jako olej wykończeniowy, a nie olej do gotowania, więc usunąć patelnię z ciepła, a następnie wymieszać go w).

5) Używajcie wysokiego ciepła: To pomoże dobrze usmażyć i zbrązowić ryż i warzywa, a także zapobiegnie parowaniu ryżu na patelni zamiast smażenia.

6) Pozwól ryżowi nieco zbrązowieć na dnie: Jeśli jesteś jak ja i uwielbiasz, aby twój ryż był nieco chrupiący, pozwól mu odpocząć na trochę w przerwach między mieszaniem, aby mógł nieco zbrązowieć na dnie. Bardzo pomaga też użycie nieprzywierającej patelni, żeby ryż nie przywierał do dna patelni.

7) Nie bójcie się dodać na koniec trochę dodatkowego sosu sojowego: Wiem, że każdy ma inną wrażliwość na sól, a różne marki sosu sojowego również zawierają dość dramatycznie różne poziomy sodu. Więc poszedłem trochę lekki na sosie sojowym w przepisie poniżej. Ale proszę, dodaj więcej na końcu, jeśli smakuje ci to dobrze. Ja prawie zawsze mieszam dodatkową mżawkę do mojej porcji i uwielbiam to.


Naucz się, jak zrobić smażony ryż dzięki temu klasycznemu przepisowi. Jego wykonanie zajmuje tylko 15 minut, łatwo go dostosować za pomocą ulubionych dodatków i jest TAK aromatyczny i pyszny!

SKŁADNIKI

3 łyżki stołowe masła, podzielone
2 duże jajka, ubite
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 mała biała cebula, pokrojona w kostkę
1/2 szklanki mrożonego groszku
3 ząbki czosnku, mielone
sól i czarny pieprz
4 filiżanki ugotowanego i schłodzonego ryżu (preferuję biały ryż krótkoziarnisty)
3 zielone cebulki, cienko pokrojone
3-4 łyżki sosu sojowego, lub więcej do smaku
2 łyżeczki sosu ostrygowego (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

INSTRUKCJE

Rozgrzej 1/2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu, aż się rozpuści. Dodaj jajko i gotuj do momentu uzyskania jajecznicy, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij jajko i przenieś na osobny talerz.
Dodaj dodatkową 1 łyżkę masła na patelnię i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj marchew, cebulę, groszek i czosnek, a następnie dopraw hojną szczyptą soli i pieprzu. Sauté przez około 5 minut lub aż cebula i marchew będą miękkie. Zwiększamy ogień do wysokiego, dodajemy pozostałe 1 1/2 łyżki masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.

Natychmiast dodać ryż, zieloną cebulę, sos sojowy i sos ostrygowy (jeśli używamy) i mieszać do połączenia. Kontynuuj smażenie przez dodatkowe 3 minuty, aby usmażyć ryż, mieszając od czasu do czasu. (Lubię pozwolić ryżowi odpocząć przez chwilę między mieszaniem, aby mógł chrupać na dnie). Następnie dodać jajka i wymieszać do połączenia. Zdjąć z ognia i dodać olej sezamowy, aż do połączenia. Spróbuj i dopraw dodatkowym sosem sojowym, jeśli trzeba.
Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.

pierogi z wieprzowiną po chińsku

Przepis na chińskie pierogi z wieprzowiną i szczypiorkiem

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora szybki przepis na obiad