ADVERTISEMENT
w ,

Przepis na chińskie pierogi z wieprzowiną i szczypiorkiem

pierogi z wieprzowiną po chińsku
pierogi z wieprzowiną po chińsku

Soczyste i aromatyczne pierogi z wieprzowiną to idealny pomysł na obiad lub na przyjęcie.

Użycie mielonej wieprzowiny z większą ilością tłuszczu sprawia, że nadzienie jest wyjątkowo soczyste.
Możesz dostosować nadzienie do dowolnych warzyw, które lubisz: Kapusta , szczypiorek, grzyby shitake, szpinak.

pierogi z wieprzowiną po chińsku
pierogi z wieprzowiną po chińsku

Nie jestem wybredna w kwestii warzyw, które trafiają do moich pierogów. Tak naprawdę zależy mi na tym, aby wieprzowina była tłusta i soczysta, a spód pieroga złotobrązowy i chrupiący.
Aby pierogi były soczyste i aromatyczne, potrzebujesz tłustej wieprzowiny. Im bardziej tłusta, tym lepiej. Kup więc tłustą wieprzowinę od rzeźnika.

Pierogi można było ugotować na patelni, wkładając je na patelnię z wodą i olejem. Woda paruje pierogi, a następnie odparowuje, pozostawiając olej do brązowego dna pierogów. Jest to moja preferowana metoda smażenia pierogów na patelni dla małych i średnich porcji – daje ona delikatną skórkę i niemal chrupiącą skórkę. Nie jest to trudne, ale wymaga pewnej wprawy, aby uzyskać idealnie złotobrązowy spód, a jednocześnie ugotować wierzchnią część pierożków na całej długości.

O wiele łatwiejsza metoda gotowania wielu partii pierogów:

ugotuj pierogi, a następnie zrumień je na patelni. Woda to wielki korektor. Dzięki niej, bez względu na to, kto plecie pierogi, ściągnięta część skórki ugotuje się na całej długości. Skórki tracą coś ze swojej półprzezroczystej delikatności, jeśli to zrobisz, ale jest to kompromis, który należy rozważyć, jeśli smażysz swoje pierogi setkami.

Jedną z moich ulubionych rzeczy związanych z organizacją przyjęć pierogowych jest obserwowanie, jak ludzie lepią pierogi, albo jeszcze lepiej, uczą się je lepić. Wolę być przy kuchence, przenosząc parujące stosy pierogów z wrzącego garnka na gorącą patelnię, smażąc partię za partią, pozwalając, by olej rozpryskiwał się na moje ręce, ramiona, twarz, wszędzie, niż siedzieć przy stole w cywilu z przyjaciółmi lepiącymi pierogi.

Składniki na pierogi z wieprzowiną

2 łyżki stołowe (30ml) oleju roślinnego
225g szczypiorku, drobno pokrojonego
225g mielonej wieprzowiny
1 łyżeczka (3g) soli koszernej, lub więcej do smaku; dla soli stołowej, użyj o połowę mniej objętości lub tej samej wagi
1 łyżka stołowa (12g) cukru, lub więcej do smaku
2 łyżeczki wina ryżowego
2 łyżki stołowe (30ml) bulionu wieprzowego lub wody
1 łyżeczka (5g) imbiru, mielonego lub startego

Jak przygotować pierogi z wieprzowiną

40 okrągłych pierożków

Wskazówki
W średniej misce połączyć olej, szczypiorek, mieloną wieprzowinę, sól, cukier, wino ryżowe, wywar z wieprzowiny lub wodę oraz imbir i wymieszać do dokładnego połączenia. Aby spróbować przypraw, umieścić 1/2 łyżeczki nadzienia na talerzu do mikrofalówki i gotować w mikrofalówce do momentu ugotowania, około 10 sekund. Spróbuj, a następnie dostosuj mieszankę, dodając więcej soli lub cukru. Jeśli nie używasz od razu, przykryj miskę folią i schowaj do lodówki, aż będziesz gotowy do użycia, do 24 godzin.

Olej, szczypiorek, mielona wieprzowina, sól, cukier, wino ryżowe, wywar wieprzowy lub woda i imbir dokładnie połącz w średniej misce.
Pracując nad jednym pierożkiem na raz, umieść około 1 łyżkę nadzienia na środku każdego zawiniątka. Palcem rozprowadź niewielką ilość wody wokół wewnętrznej krawędzi każdego zawiniątka. Uszczelnij zawijaski składając je na pół i, jeśli chcesz, zrób zakładkę z jednej strony 5 lub 6 razy, spinając krawędzie. Ułóż szczelnie zamknięte pierogi na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oddzielając je, aby się nie sklejały, i przykryj całą blachę czystą, wilgotną ścierką do naczyń.

Wyłóż bambusowe naczynie do gotowania na parze zwiędniętymi liśćmi kapusty lub sałaty, lub przygotuj pergaminową wyściółkę. Umieść pierogi w parowarze, pozostawiając niewielką przerwę pomiędzy każdym z nich i umieść nad woku wypełnionym gotującą się wodą. Gotuj na parze, aż skórki staną się półprzezroczyste, a nadzienie będzie ugotowane, 7 do 9 minut. Podawaj natychmiast z wybranym sosem do maczania obok.

Uwagi
Chiński szczypiorek można znaleźć w większości chińskich sklepów spożywczych. Jeśli nie jest dostępny, zastąp go mieszanką pokrojonego szczypiorku i drobno pokrojonej cebuli.
Ten przepis może być wykonany przy użyciu domowych pierożków. Wystarczy dodać wieprzowinę i szczypiorek do pierożków, jak opisano powyżej, a następnie rozpocząć od kroku 4 przepisu na domowe pierożki.

Wypróbuj także mój przepis na kurczaka z brokułami po chińsku

kimbap

Kimbap (koreańskie rolki ryżowe z wodorostów) Przepis

smażony ryż

CHIŃSKI SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI