ADVERTISEMENT
w

Wegetariańskie faszerowane pieczarki prosty przepis

faszerowane pieczarki
faszerowane pieczarki

Ten przepis na faszerowane pieczarki to łatwa przystawka. Nadzienie jest chrupiące – to pikantne combo z bułki tartej, czosnku, ziół i sera.

jeśli macie jakieś przyjęcie lub spotkanie w najbliższym czasie, powinniście zrobić ten przepis! To będzie rozmowa o stole z przekąskami, gwarantowany hit. Chrupiąca, pikantna mieszanka bułki tartej panko, orzeszków piniowych, suszonych pomidorów, ziół i sera pecorino wypełnia soczyste, pieczone kapelusze grzybów. Są łatwe do zrobienia i przepyszne. My je uwielbiamy i mam nadzieję, że Wy również!

Składniki przepisu na nadziewane grzyby

Oto, co będzie potrzebne do wykonania tego przepisu na nadziewane pieczarki:

Grzyby, oczywiście! Lubimy duże pieczarki

Orzeszki piniowe i bułka tarta panko – Dodają chrupkości do nadzienia.

Suszone pomidory i ser pecorino – mieszam je z nadzieniem, aby uzyskać bogaty smak umami. Nie masz pecorino pod ręką? Parmezan też się nadaje!

Pietruszka – Dodaje świeżego smaku i ładnych plamek zieleni.

Czosnek – dodaje pikantności.

Oliwa z oliwek extra vergine – Dzięki niej grzyby stają się brązowe i delikatne w piekarniku.

A także sól i pieprz – aby wszystkie smaki były wyraziste!
Poniżej znajdziesz pełny przepis wraz z pomiarami.

Jak zrobić nadziewane pieczarki

faszerowane pieczarki
faszerowane pieczarki

Uwielbiam, jak prosty jest ten przepis na nadziewane grzyby! Oto jak to się odbywa:

Po pierwsze, oczyścić i łodygi grzybów. Delikatnie usuń i odrzuć łodygi grzybów, uważając, aby zachować nienaruszone kapelusze. Następnie użyj wilgotnego ręcznika papierowego, aby wytrzeć kapelusze grzybów do czysta, i rozłóż je, stroną z zagłębieniami do góry, na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Skrop kapelusze grzybów oliwą z oliwek i dopraw je obficie solą i pieprzem.

Następnie przygotuj nadzienie. Wymieszaj razem starty ser, suszone pomidory, pietruszkę, bułkę tartą panko, czosnek, orzeszki piniowe, sól i kilka ziaren czarnego pieprzu.

Następnie nafaszerować grzyby. Łyżeczką nakładaj farsz do wgłębień pieczarek, starannie układając go tak wysoko, jak to możliwe. Podczas nakładania łyżką farszu na pieczarki, niektóre z nich mogą odpaść. Nie szkodzi! Postaraj się, aby w każdej pieczarce znalazło się jak najwięcej.

I wreszcie, piecz! Obficie skrop nadziewane pieczarki olejem i piecz przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, a nadzienie złotobrązowe. Pozwól im lekko ostygnąć, a potem jedz!

Porady dotyczące przepisu na nadziewane grzyby

Większe grzyby = więcej nadzienia. Czy muszę mówić więcej? Do tego przepisu użyj największych grzybów, jakie możesz znaleźć. Zatrzymają one więcej mieszanki z bułki tartej niż małe i łatwiej będzie je napełnić.
Drobno posiekaj składniki nadzienia. Najlepsze faszerowane pieczarki mają w każdym kęsie trochę wszystkiego. Posiekaj składniki nadzienia na małe kawałki, które równomiernie się ze sobą połączą. Suszone pomidory powinny być podobnej wielkości co orzeszki piniowe, a ser zetrzyj na tarce o najmniejszych otworach.

Nie zapomnij doprawić grzybów. Łatwo jest pominąć ten krok! Zanim załadujesz kapelusze grzybów nadzieniem, skrop je oliwą z oliwek i posyp solą. Ten prosty krok dodaje tak wiele smaku do tego przepisu na nadziewane pieczarki.
Zrób z nich posiłek! Te nadziewane pieczarki są doskonałą przystawką na imprezę, ale od czasu do czasu zjemy je również na kolację.

Wypełnione chrupiącą, pikantną mieszanką bułki tartej, ziół i sera, te faszerowane pieczarki są doskonałą przystawką na przyjęcie! Najlepiej smakują na ciepło, więc przygotuj je tuż przed podaniem.

Składniki faszerowane pieczarki

½ szklanki bułki tartej panko
½ szklanki startego sera pecorino
½ szklanki drobno posiekanej pietruszki, plus więcej do dekoracji
¼ filiżanki posiekanych, pakowanych w oleju suszonych pomidorów, około 4
2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku, zmielone
¼ łyżeczki soli morskiej, więcej do posypania
Świeżo zmielony czarny pieprz
20 do 24 dużych grzybów cremini, z trzonkami
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do posypania
Szczypta płatków czerwonej papryki, opcjonalnie

Instrukcje faszerowane pieczarki

Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W średniej misce połącz panko, ser pecorino, pietruszkę, suszone pomidory, orzeszki pinii, czosnek, sól i kilka ziaren pieprzu.
Umieść grzyby, stroną z wgłębieniem do góry, na blasze do pieczenia. Skropić grzyby oliwą z oliwek i posypać solą. Nałóż łyżeczką nadzienie do grzybów, skrop oliwą i piecz, aż grzyby zmiękną, a nadzienie stanie się złotobrązowe, 18 do 22 minut.
Udekoruj pietruszką i posyp płatkami czerwonej papryki, jeśli chcesz, i podawaj.

Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami

Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami przepis

pieczony kalafior

Cały pieczony kalafior prosty przepis