ADVERTISEMENT
w , ,

Burrata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem

burrata z pieczonymi pomidorkami i czosnkiem
burrata z pieczonymi pomidorkami i czosnkiem

Burrata z pieczonymi pomidorkami, podawana z chlebem tostowym i oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku, jest prostą przystawką ale może służyć także jako pyszne śniadanie. Pysznie i zdrowo. Pierwszy raz spróbowałam tego kremowego sera w restauracji, podaną ze świeżymi pomidorkami i oliwą. Co kiedyś wydawało się dla mnie egzotyczne teraz jest łatwo dostępne w sklepach.

Z tego względu wyszła ona poza mury restauracji sprawiając, że pojawia się w domu.

CO TO JEST BURRATA?

Dla niewtajemniczonych, burrata to włoski ser z mleka krowiego, który jest w zasadzie połączeniem mozzarelli i śmietany. Jest to jeden z tych rodzajów serów, które podaje się na świeżo.

Można o nim myśleć jak o woreczku. Na zewnątrz jest to cienka ścianka litego sera, a w środku znajduje się śmietanka połączona z mozzarellą.

Górna część woreczka jest zabezpieczona zgrabnym, małym węzłem.

Kiedy wcinasz burratę, kremowe wnętrze powoli wypływa na zewnątrz. Smak jest bogaty i mleczny. Aż prosi się, aby nałożyć go na chrupiący chleb lub zanurzyć w nim chleb, aby wchłonąć całą tę dobroć.

JAK PODAWAĆ BURRATĘ?

burrata z pieczonymi pomidorkami i czosnkiem
burrata z pieczonymi pomidorkami i czosnkiem

Lubię łączyć burratę z dowolnym warzywem w sezonie, z oliwą z oliwek, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem..

A połączenie burraty z pieczonymi pomidorami to chyba mój ulubiony sposób na ich spożywanie.
Kwaskowatość i słodycz pomidorów idealnie komponuje się z tym kremowym, miękkim serem.

SKŁADNIKI NA BURRATĘ

Oto, czego potrzebujesz do tego przepisu na burratę:

Burrata: Ten niezwykle subtelny, mleczny ser wygląda jak mozzarella z węzłem na wierzchu. Różnica polega na dodaniu śmietany, więc jest bardzo smarowalny lub można go nakładać łyżką na chleb.
Pomidory: Lubię używać mieszanki pomidorów gronowych i koktajlowych w najróżniejszych kolorach. Ważne, żeby pomidorki były małe.

Czosnek: Ząbki czosnku trzymaj w ich papkowatych skórkach. Kiedy już się upieką, bardzo łatwo jest wypchnąć czosnek.
Oliwa z oliwek: Najlepszym wyborem jest oliwa z oliwek extra virgin. Ludzie lubią dawać mi wymyślne oliwy, więc wyciągam jedną z tych rzemieślniczych butelek do tego przepisu.
Biały ocet winny: Dodanie odrobiny octu nadaje lekką cierpkość pomidorom.
Bagietka: Kroję i opiekam całą bagietkę. Każdy dodatkowy chleb tostowy może być użyty w sałatce panzanella.

Przepołowione pomidorki koktajlowe i czosnek na blasze

JAK ZROBIĆ BURRATĘ Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Następnie w dużej misce ubij razem oliwę z oliwek, biały ocet winny, sól i pieprz. Dodaj pomidory, mieszając je, aby pokryły się mieszanką.

Następnie ułóż pomidory przeciętą stroną do góry wraz z ząbkami czosnku na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

Pomidory piecz przez około pół godziny. Kiedy będą gotowe, będą pomarszczone na brzegach i soczyste w środku.

Chleb tostowy na blasze

Podczas gdy pomidory się pieką, na osobnej patelni skrop kromki chleba oliwą z oliwek i opiecz je na innym stojaku w piekarniku.

Kiedy pomidory będą gotowe, ostrożnie wyciśnij ząbki czosnku z ich skórki do małej miski. Rozgnieć go widelcem i dodaj oliwę z oliwek.

To jest oliwa z pieczonego czosnku, którą polejesz ser i pomidory, gdy już wszystko będzie gotowe.

PODAWANIE BURRATY

Kiedy podajesz burratę, możesz zostawić ją w całości, otaczając dużą ilością pieczonych pomidorów. Daje to możliwość pokrojenia burraty przy stole, aby nadać jej nieco dramatyzmu.

Inną opcją jest rozerwanie sera i rozrzucenie go wśród pieczonych pomidorów na talerzu. W ten sposób ser będzie się bardziej mieszał z oliwą i pomidorami.

Niezależnie od sposobu prezentacji, wykończ burratę i pomidory listkami bazylii, płatkową solą morską i czarnym pieprzem.

Możesz również dodać zieleninę i zamienić ją w sałatkę z burratą z zieleniną i kolejnym pryśnięciem octu.

Składniki burrata

2 łyżki stołowe + 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, plus więcej do posmarowania
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka soli koszernej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 pinty różnych pomidorów winogronowych i koktajlowych, przepołowione
4 całe ząbki czosnku, wciąż w skórce
1 bagietka, pokrojona w plastry
1-8 uncji kulka sera burrata
Listki bazylii, sól płatkowa i świeżo zmielony pieprz do podania

INSTRUKCJE BURRATA Z POMIDORKAMI

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blachę papierem pergaminowym.
W dużej misce ubij razem 2 łyżki oliwy z oliwek, biały ocet winny, sól i pieprz. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać, aby je pokryć. Ułożyć pomidory, przecięciem do góry, z ząbkami czosnku na przygotowanej blasze.
Piecz pomidory i czosnek przez 25-30 minut, aż pomidory będą pomarszczone, ale nadal soczyste.
Aby przygotować chleb, ułóż kromki bagietki na innej blasze. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 8-10 minut, po czym przewróć chleb i piecz przez kolejne 8 minut. Pieczywo powinno być złote i opieczone.

Gdy pomidory skończą się piec, wyciśnij pieczony czosnek z łupin do małej miski. Rozgnieć go widelcem i ubij z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Aby podać, umieść buratę w szerokiej, płytkiej misce lub na półmisku z rantem. Ułóż pomidory wokół sera, polej oliwą czosnkową i posyp listkami bazylii. Doprawić solą morską w płatkach i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem tostowym.
Jeśli chcesz, możesz również pokroić i rozerwać ser burrata i nałożyć łyżką na pomidory.
W zależności od tego, jak podajesz burratę i pomidory, możesz potrzebować więcej oliwy z oliwek.
Daj mi znać, jeśli skorzystałeś z tego przepisu.

Spróbuj także mój drugi przepis na burratę

ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami

Ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami przepis

Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami

Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami przepis