ADVERTISEMENT
w ,

Ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami przepis

ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami
ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami

Ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami to idealny posiłek dla całej rodziny. Sprawdź mój przepis na pewno zrobisz go nie jeden raz. Przepis jest prosty i niesamowicie pyszny.

Składniki na Ciasto francuskie z kurczakiem i grzybami

500 g udek z kurczaka z wolnego wybiegu bez skóry i kości
oliwa z oliwek
1 pęczek cebuli dymki
320 g mieszanych grzybów
320 g arkusza gotowego ciasta francuskiego
600 ml mleka częściowo odtłuszczonego
1 czubata łyżka stołowa zwykłej mąki
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
80 g mieszanki rukwi wodnej, szpinaku i rukoli

Jak przygotować ciasto z kurczakiem?

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Pokroić kurczaka na 3 cm kawałki i umieścić na 30 cm nieprzywierającej patelni na średnim ogniu z 1 łyżką oliwy z oliwek, regularnie mieszając. Przyciąć cebulę dymkę, pokroić na kawałki o długości 1 cm i dodać do patelni. Przyciąć i porwać grzyby. Gotuj przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru, regularnie mieszając.

W międzyczasie rozwiń arkusz ciasta na papierze i zrób 3 cm obwód wokół krawędzi (nie przecinaj do końca), a następnie bardzo delikatnie zrób duży wzór w kształcie krzyża na wewnętrznej części. Posmaruj odrobiną mleka, a następnie umieść ciasto, wciąż na papierze, bezpośrednio na środkowej półce piekarnika i piecz przez 17 minut, lub do momentu, gdy będzie złote, wyrośnięte i upieczone. Mieszaj mąkę na patelni przez 1 minutę, a następnie stopniowo mieszaj z mlekiem. Gotuj na średnim ogniu, aż ciasto będzie gotowe, mieszając od czasu do czasu i spulchniając w razie potrzeby dodatkowymi porcjami mleka. Wyłączymy ogień, wymieszamy musztardę i połowę liści, a następnie doprawimy do smaku. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie przenieś na deskę do serwowania, odrzucając papier. Ostrym nożem natnij brzegi, przecinając tylko kilka górnych warstw ciasta. Za pomocą plastra do ryb ostrożnie podnieś i usuń wewnętrzną część (jak pokrywkę), pozostawiając warstwę ciasta na spodzie. Włóż pozostałe liście i nadzienie, załóż z powrotem pokrywkę, pokrój i podawaj.

turbot pieczony

Pieczony Turbot z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

burrata z pieczonymi pomidorkami i czosnkiem

Burrata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem