ADVERTISEMENT
w ,

Pierogi z serem tradycyjny polski przepis

Pierogi z serem

Farsz serowy jest słodki i rozpływający się w ustach. Takie pierogi z serem przypadną do gustu każdemu.

Przygotowane nie gotowane świeże pierogi z serem można zamrozić i ugotować, gdy są potrzebne; co czyni je idealnym pomysłem na obiad. Ugotowane pierogi można przechowywać w lodówce i odgrzewać, smażąc z odrobiną masła na średnim ogniu.

Potrzebujesz na pierogi z serem

– Pół kilo mąki pszennej
– szklanka gorącej wody ( ja daję prawie wrzątek)
– szczypta soli

Farsz na pierogi:

– opakowanie twarogu tłustego lub półtłustego
– opakowanie cukru z wanilią
– żółtko
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli

Przygotowanie pierogów z serem

Najpierw przygotujmy ciasto. Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj posolony wrzątek i wymieszaj drewnianą łyżką, następnie ręką by połączyć dokładnie składniki, wyrabiaj je, aż stanie się elastyczne (ilość uzyskanego ciasta zależy od ilości użytej wody, więc jeśli chcesz przygotować więcej – po prostu zwiększ ilość wody i dodawaj mąkę); następnie przykryj ciasto folią i pozostaw na 15-20 minut:

Teraz kolej na nadzienie. Świeży biały ser rozgniatamy w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj sól, cukier, i cukier z wanilią do smaku i żółtko.

Następnie przystąpmy do wałkowania ciasta. Najważniejszą częścią jest tu rozwałkowanie go bardzo cienko, co może być trudne do wykonania. Bierzemy więc około ¼ całego ciasta (lub nawet mniejszą część), ugniatamy je kilka razy na drewnianej desce posypanej mąką, jeśli ciasto będzie się kleić do rąk. Następnie spłaszcz je rękami (nie zapomnij ponownie przykryć reszty ciasta folią, aby zapobiec jego wysychaniu):

Możesz użyć szklanki do wykrojenia lub foremki do pierogów. Aby przygotować pierogi: weź jeden krąg ciasta i ułóż na jego środku około łyżeczki nadzienia: Złóż pieroga na pół. Przeciwległe strony ciasta zlepić palcami:. Złóż tak wszystkie pierogi aż do skończenia się farszu. Gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu. Smacznego!

Spaghetti z krewetkami

Przepis na Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki

gołąbki

Gołąbki