ADVERTISEMENT
w

Łatwy przepis na świąteczne pierniczki bożonarodzeniowe pierniczki

świąteczne pierniczki
świąteczne pierniczki

Oto mój ulubiony przepis na świąteczne pierniczki i jeden z najpopularniejszych przepisów na świąteczne ciasteczka na tej stronie. Miękkie w środku, chrupiące na brzegach, doskonale przyprawione, posłodzone melasą i brązowym cukrem świąteczne smakołyki.

Zawsze, gdy myślę o świątecznych ciasteczkach, pierniczki przychodzą mi do głowy jako pierwsze. Ich przyprawa korzenna, smak melasy i ich urok są oczywiście nieodparte. Pierniczki, macie moje serce.

Kluczowe składniki na świąteczne pierniczki

Pełny przepis znajduje się poniżej, ale najpierw przejrzyjmy kilka kluczowych składników. Wszystkie przepisy na pierniczki zaczynają się tak samo, a mój pochodzi od mojej mamy. Do jej przepisu dodaję trochę więcej melasy i zwiększam ilość przypraw (cynamon, imbir, goździki i ziele angielskie). Ze względu na dodaną lepką substancję słodzącą (melasę), dodaję trochę więcej mąki, aby pomóc wsiąknąć w to wszystko.

1.Melasa + przyprawy korzenne dla smaku
2.Jajko, aby pierniczki miały strukturę i bogactwo
3.Cukier brązowy zamiast białego cukru granulowanego. Zawsze używam brązowego cukru, gdy jego smak pasuje.

Jak zrobić świąteczne pierniczki

Przejdźmy przez przepis na pierniczki, abyś czuł się pewnie, gdy zaczniesz piec.

świąteczne pierniczki
świąteczne pierniczki

Schłodź ciasto: Ciasto jest lepkie po ubiciu go razem w misce do mieszania i dlatego absolutnie MUSI być schłodzone przez co najmniej 3 godziny. Daj sobie wystarczająco dużo czasu w kuchni lub zrób ciasto na ciasteczka i schłódź je przez noc. Chcesz, aby Twoje ciasto na ciasteczka było twarde, aby ciasteczka trzymały swój kształt i chcesz, aby Twoje ciasto na ciasteczka było poręczne, abyś mógł z nim pracować. Nie będziesz miał ani jednego ani drugiego, jeśli nie będziesz miał schłodzonego ciasta na ciasteczka!

Zawiń ciasto: Najłatwiej jest zawinąć ciasto w folię przed schłodzeniem. Wyciągnij 1/2 przygotowanego ciasta na ciasteczka, połóż na długi arkusz folii, zawiń i spłaszcz w krążek. Powtórz to samo z drugą 1/2 ciasta. Następnie schłódź. Widzisz to zdjęcie powyżej? Właśnie to robisz, ale będziesz miał 2 krążki. Dlaczego tak robisz? Łatwiej jest rozwałkować schłodzone ciasto na ciasteczka, gdy ma ono kształt krążka. Ponadto, ciasto szybciej się schładza, gdy ma mniejszą objętość. I po prostu łatwiej jest pracować z mniejszymi porcjami podczas wałkowania/formowania!

Rozwałkuj: Po schłodzeniu, rozwałkuj schłodzone krążki ciasta do grubości około 1/4 cala. Nie bój się oprószyć mąką swoich rąk, wałka, powierzchni roboczej i wszystkiego na świecie. Mam na myśli to, że ciasto może stać się lepkie podczas pracy. Więc nie bój się dodać więcej mąki na powierzchnię roboczą. Plamy z mąki na wierzchu Twojego uformowanego ciasta upieką się.

To mój ulubiony przepis na pierniczki, który kochają również miliony. Miękkie w środku, chrupiące na brzegach i doskonale przyprawione. Dużo bawiłam się przyprawami i naprawdę pokochałam smak tych ciasteczek, kiedy użyłam pełnej łyżki stołowej mielonego imbiru i cynamonu. Upewnij się, że schładzasz krążki z ciasta przez minimum 3 godziny.

Składniki na świąteczne pierniczki

10 łyżek stołowych (2/3 szklanki; 145g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
3/4 szklanki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
2/3 filiżanki (160ml) niesiarczanej melasy
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
3 i 1/2 filiżanki (438g) mąka uniwersalna (łyżka i wyrównane)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stołowa mielonego imbiru (tak, 1 pełna łyżka stołowa!)
1 łyżka stołowa mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/2 łyżeczki mielonych goździków
opcjonalnie: łatwy lukier do ciasteczek lub lukier królewski

Przygotowanie świątecznych pierniczków

W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w łopatkę, ubijać masło przez 1 minutę na średnich obrotach, aż będzie całkowicie gładkie i kremowe. Dodamy brązowy cukier i melasę i ubijemy na średnich obrotach, aż do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Następnie wbijaj jajko i wanilię na wysokich obrotach przez 2 pełne minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Masło może się oddzielić; to jest w porządku.

W osobnej misce, ubij mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, ziele angielskie i goździki razem, aż do połączenia. Na niskich obrotach, powoli wmieszaj do mokrych składników, aż do ich połączenia. Ciasto będzie dość gęste i lekko klejące. Podziel ciasto na pół i umieść każdą z nich na dużym kawałku folii. Zawiń każdą z nich szczelnie i zlep, aby uzyskać kształt krążka. Schładzaj krążki przez co najmniej 3 godziny i do 3 dni. Chłodzenie jest obowiązkowe dla tego ciasta. Ja zawsze chłodzę swoje przez noc.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2-3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek) Odłóż na bok.

Wyjmij 1 krążek schłodzonego ciasta z lodówki. Obficie oprósz mąką powierzchnię roboczą, a także ręce i wałek. Rozwałkuj krążek na grubość 1/4 cala. Wskazówki dotyczące wałkowania – ciasto może pękać i być kruche podczas wałkowania. Pomocne jest podnoszenie go i obracanie w trakcie wałkowania. Dodatkowo, możesz użyć palców, aby pomóc połączyć pękające krawędzie z powrotem. Pierwsze kilka wałków jest zawsze najtrudniejsze, ponieważ ciasto jest tak sztywne, ale ponowne zwijanie skrawków jest znacznie łatwiejsze. Pokrój w kształty. Umieść kształty w odległości 1 cala od siebie na przygotowanych blachach. Ponownie rozwałkuj skrawki ciasta, aż wszystkie zostaną uformowane. Powtórz czynność z pozostałym krążkiem ciasta.

Piecz ciasteczka przez około 9-10 minut. Jeśli foremki do wycinania ciastek są mniejsze niż 4 cale, piecz przez około 8 minut. Jeśli Twoje foremki do wycinania ciastek są większe niż 4 cale, piecz przez około 11 minut. Mój piekarnik ma gorące miejsca i Twój też może mieć, więc pamiętaj, aby raz obrócić patelnię podczas pieczenia. Pamiętaj, że im dłużej ciasteczka będą się piec, tym będą twardsze i bardziej chrupiące. Aby uzyskać miękkie pierniczki, postępuj zgodnie z moimi sugestiami dotyczącymi czasu pieczenia.

Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 5 minut na blasze. Przełóż na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygły. Po całkowitym ostygnięciu, udekoruj według uznania.
Ciasteczka pozostają świeże w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Jeżeli nie masz pomysłów na świąteczne ciasta spróbuj także mój wyjątkowy sernik karmelowy.

zupa z groszku

Zupa z groszku prosty zdrowy przepis

czerwony barszcz

Barszcz czerwony – najlepszy barszcz wigilijny na zakwasie