Najprostszy przepis na pyszny gulasz wieprzowy, z łopatki lub szynki wieprzowej z pieczarkami, gdy nie masz w domu zbyt dużo składników. Moja mama często robiła gulasz w ten prosty sposób. Danie jest syte i zadowoli każdego mięsożercę. Gulasz z wieprzowiny jest to rozgrzewające i syte, idealne na tę chłodną porę roku. Jeżeli lubisz zbierać grzyby warto zostawić trochę do wysuszenia, gdyż idealnie się sprawdzają do najróżniejszych sosów, szczególnie mięsnych. Suszone grzyby w markecie są dość drogie więc warto ususzyć swoje zbiory.
Do przygotowania gulaszu wieprzowego potrzebujesz:
– 1kg łopatki lub innej części wieprzowiny na gulasz
– 2 duże cebule
– 3 ząbki czosnku
– garść suszonych grzybów
– małe opakowanie pieczarek
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka ziaren pieprzu
– 3 listki laurowe
– 2,5 szklanki wody
– suszona papryka
– sól i pieprz do smaku
– kilka łyżek mąki
– kawałek słoniny
Czas na przygotowanie gulaszu wieprzowego
Na dużej patelni rozpuść drobno pokrojoną słoninę. Odlej część tłuszczu i zostaw tylko tyle, by było wystarczająco do smażenia mięsa. Na rozgrzaną patelnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Mięso pokrój na mniejsze części i obsyp mąką. Gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki. Gdy się usmażą przełóż do garnka z grubym dnem lub do brytfanny. Na tej samej patelni smaż na oleju mięso obtoczone w mące. Smaż do złocistego koloru, na koniec dodaj posiekany czosnek, suszoną paprykę, sól i pieprz.
Do małego rondelka włóż garść grzybów dodaj ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, kilka listków laurowych i zalej wszystko 2,5 szklankami wody. Przykryj rondelek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kilka minut,
Usmażone mięso przełóż do brytfanny, zalej wywarem grzybowym i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny aż mięso będzie mięciutkie. Po tym czasie sos możesz zagęścić mąką. Można ją przesmażyć na tłuszczu ze słoniny i dodać do sosu. Da nam to więcej smaku. Gulasz jest gotowy. Możesz podawać go z dodatkami jakimi tylko lubisz, począwszy od gotowanych ziemniaków po kasze jęczmienne czy gryczane z dodatkiem kiszonego ogórka. Smacznego!
Jeżeli wolisz wołowinę mam też przepis na burgera z soczystą wołowiną. 🙂