ADVERTISEMENT
w ,

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem – przepis

lasagne ze szpinakiem
Lasagna with spinach on a rustic table

Lasagna ze szpinakiem i beszamelem to dobry i prosty przepis na wegetariański obiad dla całej rodziny. Prosty sos beszamelowy i świeży lub mrożony szpinak. Przepis jest bardzo prosty do wykonania a zadowoli każdego domownika. Danie wyraziste w smaku, które pięknie prezentuje się na talerzu. To świetne połączenie kilku składników, które doskonale ze sobą współgrają. Jeżeli lubicie kremowe, serowe aromatyczne dania. Lazania ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę.

Do zrobienia lasagne ze szpinakiem potrzebujesz:

  • 1 kg szpinaku najlepiej świeżego
  • makaron do lasagne
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek gorgonzoli lub innego pleśniowego sera
  • garść startego parmezanu lub mozzarella
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sos beszamelowy do lasagne ze szpinakiem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie lasagne ze szpinakiem:

lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj świeży szpinak. Świeży szpinak jest objętościowo duży, po kilku chwilach zmniejszy swoją objętość. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj drobno posiekany czosnek. Przypraw szpinak solą i pieprzem dodaj kawałek gorgonzoli i wymieszaj wszystko, aż gorgonzola się rozpuści.

W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron na lasagne przez około 2 do 3 minut.

W oddzielnym garnku przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej masło z mąką mlekiem. Sos mieszaj od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową , sól i pieprz.

Do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego lekko tłuszczem włóż pierwszą warstwę makaronu. Na to nałóż masę szpinakową, porcję startego sera np. parmezanu lub mozzarelli. Na to znowu porcję makaronu, szpinak, ser. Powtórz czynność aż do skończenia składników. Ostatnia warstwa makaronu powinna być na wierzchu. Na sam koniec polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym. Na wierzch posyp obficie startym serem mozzarellą lub parmezanem. Lazanię piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Smacznego!

Jeżeli lubisz lasagne mam dla Ciebie kolejną wegetariańską propozycję na lasagne z cukinią a jeżeli jesteś mięsożercą możesz wypróbować pysznej lasagne bolognaise .

penne z tuńczykiem

Makaron Penne z Tuńczykiem Prosty Przepis

gulasz wieprzowy

Prosty gulasz wieprzowy- tradycyjny przepis