ADVERTISEMENT
w , ,

Lasagne z cukinii

lasagne

Uwielbiam smak cukinii. Ostatnio miałam 2 duże sztuki w domu więc postanowiłam stworzyć ten przepis, który zachwycił wszystkich domowników. Otóż zrobiłam lasagne bez makaronu lasagne, Zamiast tego użyłam plastrów cukinii i to był strzał w dziesiątkę. Za tym smakiem będziecie tęsknić i nie raz wrócicie do tego przepisu.

Potrzebujesz:

  • 2 duże cukinie
  • ok. 800g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • odrobina cukru
  • sól i pieprz
  • oregano I bazylia
  • starty parmezan
  • starta mozzarella lub żółty ser
  • mąka
  • olej do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinie pokrój wzdłuż na bardzo cienkie długie plasterki. Przygotuj talerzyk z mąką, a następnie rozgrzej olej na patelni. Teraz obtocz plastry cukinii z każdej strony w mące i smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone plastry cukinii przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na patelni rozgrzej oliwę, nie za dużą ilość, następnie dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso i smaż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż przez chwilę, dodaj przecier, wszystkie przyprawy oraz trochę cukru.


Do garnka wlej mleko, dodaj masło, poczekaj aż się zagotuje, zdejmij garnek z ognia dodaj mąkę i wymieszaj energicznie trzepaczką. Następnie dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Chwilę jeszcze podgotuj, aż sos się zagęści.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pierwszą warstwę cukinii i na nią połóż warstwę sosu, następnie obsyp mozzarellą lub startym żółtym serem. Następnie na warstwę serową kładziemy cukinie, sos, ser, aż do skończenia składników na samej górze powinna być cukinia. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i obficie sypiemy na wierz parmezan. Wkładamy do piekarnika na około 30 min w 180 stopniach, do momentu aż lasagne zapiecze się na złoty kolor. Smacznego!

ogórki

10 produktów, których nigdy nie należy wkładać do lodówki

mrożonki

5 produktów, których nie należy ponownie zamrażać