ADVERTISEMENT
w ,

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami – przepis

kluski ziemniaczane
kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane z twarogiem polane tłuszczem ze skwarkami to jedno z moich ulubionych dań. Mówi się na nie często szare kluchy z białym serem , podawane też z kapustą i cebulą. To jest jedno z moich ulubionych dań, o które zawsze prosiłam moją mamę by przygotowała dla mnie na obiad. W końcu sama nauczyłam się robić jak się okazało bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Jeżeli wolicie inne dodatki, możecie dodać np. kiszoną kapustę i podsmażaną cebulkę, Ja jednak przyzwyczaiłam się do smaku klusków ziemniaczanych z białym serem. Do przygotowania klusek ziemniaczanych potrzebujesz tylko kilku składników.

Najważniejsze co potrzebujesz do tego przepisu to starte ziemniaki, możesz je zetrzeć na tarce lub tak jak ja miksuję je w blenderze.

Kluski ziemniaczane są rzucane na wodę za pomocą łyżki i drewnianej deski – tak zawsze robiła to moja mama. Jestem pewna, że to będą najlepsze kluski jakie kiedykolwiek zrobiliście, a przepis jest banalnie prosty.

Składniki na kluski ziemniaczane z białym serem:

– Ok 8 ziemniaków

– około szklanki mąki

– sól

– twaróg

– słonina

Sprawdź ten krótki film, który pokaże jak przygotować szare kluski z twarogiem według przepisu

Ziemniaki obierz i umyj. Do dużego garnka wlej wodę, posól i wstaw na gaz. Następnie pokrojone w mniejsze kawałki włóż do blendera i rozdrobnij na jednolitą masę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z przygotowanej masy ziemniaczanej odsącz nadmiar wody, a następnie dodaj około łyżeczkę soli i mąkę. Sprawdź czy masa ziemniaczana jest dostatecznie gęsta. Powinna być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane. Do wrzucania klusek do gotującej wody używam drewnianej deski do krojenia oraz łyżkę. Porcję masy ziemniaczanej włóż na deskę i rozsmaruj po całej długości i szybkim ruchem łyżki zrzucaj pojedyncze kluski. Jeżeli kluski się nie formują w wodzie to znak by dodać więcej mąki do ciasta. Gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotuj je jeszcze przez około 10 min. Gotowe kluski przecedź w ten sam sposób jak makaron. Na patelni roztop pokrojoną drobno słoninę. Na talerze włóż porcje pokruszonego twarogu na to porcję klusek. Następnie polej wszystko tłuszczem, wymieszaj, posól i gotowe! Smacznego!

Wypróbuj także przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem.

Makaron z krewetkami

Przepis na makaron ryżowy z krewetkami po chińsku

Leniwe pierogi

Pierogi leniwe z cukrem przepis