Uwielbiam wszystko co ziemniaczane. Babka ziemniaczana czy tak zwany golec (u mnie się tak mówiło w domu) czy kartoflak to świetny sposób na prosty sycący obiad. Potrzebujesz niewielu składników, zapewne masz je na co dzień w lodówce. Jestem pewna, że do tego przepisu będziecie wracać nie raz.
Do przygotowania babki ziemniaczanej z boczkiem potrzebujesz:
– 2 kg ziemniaków
– 300g wędzonego boczku
– kawałek smalcu
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz, naturalna wegeta
– bułka tarta do obsypania
Przygotowanie:
Przygotuj formę do babki, wysmaruj ją smalcem i posyp bułką tartą. Ziemniaki obierz ze skóry, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zblenduj. Jeżeli ziemniaki po starciu puszczą sporo wody, to możesz je lekko odcisnąć. Do ziemniaków wbij 2 jajka. Na patelni rozpuść trochę smalcu i dodaj pokrojony drobno wędzony boczek i smaż do złotego koloru. Dodaj boczek z tłuszczem do ziemniaków, dodaj 2 łyżki mąki i przyprawy: sól, pieprz i wegetę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię.
Przygotowaną mase ziemniaczaną w naczyniu umieść na środkowej, lub o poziom niższej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz góra/dół. Babkę piecz przez około 2 godziny. Góra babki powinna się ładnie przyrumienić. Jeśli w trakcie pieczenia babka za bardzo się przypieka, to znaczy że forma znajduje się za blisko górnej grzałki i trzeba przenieść formę na niższą półkę oraz zmniejszyć moc piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy babka jest już gotowa. Ja uwielbiam ją jeść z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Jeżeli lubisz tego typu dania sprawdź jeszcze ten przepis: