ADVERTISEMENT
w , ,

Przepis na makaron ryżowy z krewetkami po chińsku

Makaron z krewetkami
Makaron z krewetkami

Przepis na makaron ryżowy z krewetkami po chińsku – Zapraszam do skorzystania z tego genialnego przepisu na makaron po chińsku z krewetkami z sosem sojowym. To mój kolejny pomysł na chińskie danie. Kuchnia chińska kojarzy mi się z chrupiącymi warzywami przygotowanymi al dente, co pozwala zachować im większość składników odżywczych. Co więcej jeżeli mówimy o chińszczyźnie to musi być to szybkie i proste w wykonaniu danie. Tak więc zapraszam do wypróbowania mojego nowego przepisu. Krewetki z makaronem ryżowym czy sojowym z sosem sojowym równa się udany obiad.

Potrzebujesz Przepis na makaron ryżowy z brokułami

– 200g makaronu ryżowego

– ok 500g świeżych surowych krewetek

– 1 mała cebula cebula

– 3 ząbki czosnku

– pół świeżej czerwonej papryki

– 6 łyżek sosu sojowego

– 2 łyżki oleju sezamowego

– 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

– 2 łyżki sezamu

– sól i pieprz do smaku

– ewentualnie płatki chili

– posiekany szczypiorek

Jak się przygotować przepis na makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki umyj, obierz i oczyść z wnętrzności. Osuszone i wyczyszczone włóż do miseczki. Do krewetek dodaj sos sojowy, pieprz i ewentualnie chili. Odstaw na parę minut by się zamarynowały. Na patelni lub na woku jeżeli masz rozgrzej olej lub masło. Wsyp posiekaną drobno cebulę i po chwili gdy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w cienkie słupki paprykę. Czas by dodać nasze krewetki w sosie sojowym. Smaż je przez około trzy minuty na złoty kolor. Po tym czasie dodaj olej sezamowy, sezam, posiekany szczypiorek i ugotowany makaron sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i sprawdź czy potrzeba dodać więcej sosu sojowego czy ewentualnie soli. Szybkie, proste danie z krewetkami gotowe! Smacznego! Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów.

Wypróbój także: Spaghetti z krewetkami

makaron z cukinią

Makaron z cukinią

kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami – przepis