ADVERTISEMENT
w

Najprostszy przepis na dżem porzeczkowy

dżem

Ostatnio dostałam od rodzinki miskę czarnych, białych i czerwonych porzeczek oraz trochę wiśni, Było ich tak dużo, że z wiśni i części porzeczek zrobiłam kompot. Z reszty owoców postanowiłam zrobić dżem, który świetnie nada się do kanapek, słodkości jak i do mięsa. Do przygotowania tych dżemów potrzebujesz tylko dwóch składników, tj porzeczki i cukier.

Do dżemu potrzebujesz:

– ok 1kg porzeczek (mogą być różnokolorowe)

– 1 szklanka cukru

Przygotowanie dżemu z porzeczek:

Do garnka najlepiej o grubym dnie wsypuję umyte i obrane z gałązek i listków porzeczki oraz zasypuję je szklanką cukru. Wstawiam garnek na niski gaz i mieszam co jakiś czas. Gotujemy nasze owoce przez około 2 godziny aż konsystencja będzie gęsta i nasze owoce zmienią kolor na ciemniejszy. Przygotuj wyparzone 3 średniej wielkości słoiczki. Gorący mus owocowy wlej do słoików i zakręć. Następnie słoiki postaw wieczkiem do dołu by się zawekowały na około godzinę. Gotowe!

kapuśniak

Kapuśniak na żeberkach

babka

Babka ziemniaczana z boczkiem