ADVERTISEMENT
w ,

Młoda kapusta na rosole

kapusta
kapusta

Teraz mamy sezon na młodą kapustę , więc jest to świetna okazja by wypróbować ten zdrowy przepis. Najpierw przygotowałam rosół z porcji rosołowej z indyka, następnie posiatkowałam kapustę i gotowałam przez około godzinę. Oto mój pomysł na młodą kapustę gotowaną w rosole:

Potrzebujesz:

– porcja rosołowa z indyka
– 3 duże marchewki
– 2 korzenie pietruszki
– duży kawałek selera
– 1 cały por
– 2 średnie cebule
-3 listki laurowe
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– kilka ziarenek pieprzu
– lubczyk świeży lub mrożony
– świeża natka pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka octu
– główka młodej kapusty
– pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Umyj dokładnie mięso i przełóż je do dużego garnka. Obierz marchewki, pietruszkę i seler i pokrój w plasterki lub po prostu na mniejsze kawałki. Białą część pora oraz obrane i pokrojone warzywa wrzuć do garnka z mięsem, Cebule opal na gazie lub włóż je do piekarnika jeżeli masz kuchenkę indukcyjną na kilka minut w220 stopniach do momentu aż skórka zbrązowieje.

Gotową cebulę włóż do garnka. Do garnka z mięsem i warzywami wlej wodę by przykrywała wszystkie składniki. Wlej na kilka centymetrów więcej wody, gdyż wywar trochę odparuje. Na koniec włóż liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.

Wstaw rosół na gaz i gdy zacznie się gotować zmniejsz na mały ogień i gotuj tak przez ok 2 godziny. Co ważne rosół ma tylko delikatnie pyrkać. Jeżeli zauważysz, że się gotuje zbyt mocno zmniejsz gaz. W między czasie gdy rosół się gotuje możesz drobno posiekać kapustę do dużej miski następnie sparzyć wrzątkiem i posypać solą by zmiękła. Gdy rosół będzie już gotowy wyłów mięso i warzywa, możesz zostawić marchewkę w rosole. Mięso obierz z kości i wrzuć obrane mięso do rosołu razem z kapustą. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodaj cukier, sól, świeży siekany koperek i ocet.

Gotuj całość około 20 minut. Ja uwielbiam jeść kapustę ze świeżym pieczywem jako danie główne ale też świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do schabowego. Smacznego!

placki

Placki z cukini

kapuśniak

Kapuśniak na żeberkach