ADVERTISEMENT
w

6 sposobów na zrobienie kawy w domu

6.Zapewnienie najlepszego smaku

kawa

Kup świeżo palone, dobrej jakości ziarna kawy. Istnieją różne rodzaje ziaren kawy, z których każdy pochodzi z różnych regionów. Niektóre regiony produkują kawę wyższej jakości niż inne. Na przykład ziarna Arabiki będą znacznie wyższej jakości niż robusta.
Możesz kupić wstępnie zmieloną kawę, ale jeśli chcesz, aby twoja kawa smakowała lepiej, zmiel ziarna samodzielnie.
Zmiel tylko to, czego użyjesz w jednym naparze. Kawa mielona traci świeżość jeszcze szybciej niż całe ziarna.

2.Przechowuj kawę prawidłowo i używaj jej w ciągu 1 tygodnia. Przechowuj ziarna kawy w temperaturze pokojowej w hermetycznym pojemniku, najlepiej szklanym lub ceramicznym. Nie przechowuj kawy w lodówce lub zamrażarce; powoduje to, że kawa wchłania wilgoć i zapachy.
Jeśli musisz przechowywać w zamrażarce, użyj jej w ciągu 3 do 5 miesięcy.
Nie pozwól, aby zmielona kawa poszła na marne! Jeśli stracił świeżość, użyj go w peelingu kawowym.

3.Użyj dobrej jakości filtra. Dobrze sprawdzają się bielone tlenowo lub bezdioksynowe filtry papierowe. Zamiast tego możesz również użyć długowiecznego, pozłacanego filtra. Unikaj używania taniego filtra, ponieważ wpłynie to na smak kawy.
Papierowe filtry czasami nadają kawie papierowy smak. Aby temu zapobiec, najpierw przepuść gorącą wodę przez filtr.

4.Użyj filtrowanej lub butelkowanej wody. Nie używaj wody z kranu, chyba że wiesz, że Twoje miasto ma wodę wysokiej jakości. Jeśli zamierzasz użyć wody z kranu, pozwól jej działać przez kilka sekund przed napełnieniem garnka;

5.Upewnij się, że woda jest wystarczająco gorąca. Woda musi mieć temperaturę od 91 i 97 ° C. Woda, która jest zbyt gorąca lub zbyt zimna, spowoduje słaby smak kawy.
Jeśli nie używasz ekspresu do kawy, pozwól wodzie najpierw zagotować się, a następnie pozwól jej ostygnąć przez 30 do 60 sekund przed dodaniem jej do fusów z kawy.

6.Podawaj kawę wkrótce po zakończeniu parzenia. Im dłużej czekasz, tym mniej aromatyczne będzie. Jeśli będziesz trzymać go w termosie, pamiętaj, aby wypić go w ciągu 1 godziny.
Im dłużej kawa siedzi, tym bardziej nieświeża się stanie.

7.Utrzymuj ekspres do kawy w czystości. Opłucz garnek i kosz filtracyjny gorącą wodą. Wytrzyj go do sucha czystym ręcznikiem, a następnie złóż z powrotem. Zapobiegnie to gromadzeniu się fusów i kofeiny (oleju kawowego), które mogą sprawić, że przyszłe filiżanki będą smakować gorzko.
Wyczyść ekspres do kawy raz w miesiącu octem. Następnie dokładnie spłucz.

soda

10 Najlepszych zastosowań sody oczyszczonej

KUCHNIA

10 rzeczy, które musisz mieć w swojej kuchni