ADVERTISEMENT
w

6 sposobów na zrobienie kawy w domu

kawa

W dzisiejszych czasach, przy tak wielu różnych sposobach parzenia kawy w domu, możesz czuć się przytłoczony jeszcze przed rozpoczęciem. Jesteśmy tutaj, aby Ci to uprościć.

Różnice między metodami parzenia kawy

Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia kawy, to kawa zmielona, woda i filtr. Ale aby zrozumieć różnice między metodami parzenia kawy, od początku do końca przyjrzymy się następującym zmiennym: teksturze lub odczuciu w ustach gotowego napoju.

1. Korzystanie z prasy francuskiej

kawa

Napełnij francuską prasę średnio zmieloną kawą. Najpierw zdejmij pokrywkę i tłok, a następnie dodaj kawę. Będziesz potrzebował 2 łyżek stołowych (14 g) mielonej kawy na każdą porcję.

  • Nie używaj grubo zmielonej kawy, bo zatka siatkę i utrudni czyszczenie.
  • Nie używaj drobno zmielonej kawy, bo przejdzie przez siatkę i do zaparzonej kawy.

Wlać przegotowaną wodę do francuskiej prasy. Doprowadź trochę wody do całkowitego wrzenia, a następnie pozostaw ją podgrzaną przez około 10 sekund. Odmierz 8 uncji (240 ml) na każdą porcję kawy i wlej ją do kanistra.


Włóż tłok i dociśnij go do części.
 Naciśnij tłok na tyle, aby filtr siatkowy znajdował się tuż nad poziomem wody. Nie naciskaj jeszcze na to do końca.

Odczekaj 3 do 4 minut przed naciśnięciem tłoka w pozostałej części drogi. Trzymaj francuską prasę stabilnie jedną ręką, podczas gdy drugą naciskasz tłok. Powoli naciskaj pompę, aż dotrzesz do dna prasy francuskiej.

Wlej kawę do kubka i podawaj. Jeśli chcesz, możesz posmakować kawy odrobiną mleka i cukru. Pamiętaj, aby następnie wyczyścić francuską prasę wodą i łagodnym detergentem.

  • Pozostawić tłok i kanister do wyschnięcia oddzielnie. Nie składaj ich ponownie, dopóki wszystko nie będzie całkowicie suche.

2.Korzystanie z ekspresu do kawy

kawa

1.Wlać przefiltrowaną lub butelkowaną wodę do zbiornika. Ilość wody, której używasz, zależy od tego, ile porcji kawy chcesz zrobić. Ogólnie rzecz biorąc, będziesz potrzebował 6 uncji (180 ml) wody na każdą porcję kawy. Możesz zmierzyć wodę za pomocą karafki lub możesz użyć miarki.
Użyj filtrowanej lub butelkowanej wody; unikaj wody z kranu, destylowanej lub zmiękczonej.
Jeśli twój piwowar ma linie do serwowania, odnieś się do nich. Niektórzy piwowarzy wymagają dodatkowej wody, aby zrekompensować utratę wody z powodu parowania.

2.W razie potrzeby włóż filtr papierowy do uchwytu. Otwórz komorę filtra i zajrzyj do środka. Niektóre ekspresy do kawy mają siatkowy kosz filtracyjny, który może zastąpić filtr papierowy. Jeśli Twój ekspres do kawy nie ma kosza filtracyjnego, włóż teraz filtr papierowy.
Istnieją różne rodzaje filtrów papierowych do ekspresów do kawy. Niektóre mają kształt kubków, podczas gdy inne wyglądają jak koperty. Wybierz ten, który jest odpowiedni dla Twojego ekspresu do kawy.
Jeśli Twój ekspres do kawy ma kosz z siatką, nie potrzebujesz dodatkowego filtra. Siatka odfiltruje fusy z kawy.

3.Dodaj fusy z kawy do filtra. Ponownie, ile kawy dodasz, zależy od tego, ile porcji planujesz zrobić. W większości przypadków będziesz potrzebował 1 łyżki stołowej (7 g) mielonej kawy na każdą porcję. Jeśli wolisz mocniejszą kawę, użyj 2 łyżek stołowych (14 g).
To, czy użyjesz drobnego, średniego czy grubego podłoża, zależy od Ciebie.
Aby uzyskać jeszcze lepszy smak kawy, zmiel całe ziarna kawy i użyj ich zamiast tego.

4.Zaparz kawę. Wsuń filtr z powrotem na miejsce lub zamknij pokrywę (w zależności od konstrukcji urządzenia). Włącz ekspres do kawy i poczekaj, aż zakończy parzenie. Jak długo to potrwa, zależy od tego, ile wody włożysz do zbiornika. W większości przypadków zajmie to około 5 minut.
Słuchaj kapiącego hałasu z ekspresu do kawy. Gdy przestanie kapać, kawa zakończy parzenie.

5.Wyłącz ekspres do kawy i wyjmij filtr. Niektóre ekspresy do kawy wyłączają się automatycznie, podczas gdy inne nie. Jeśli twój ekspres do kawy nie jest automatyczny, musisz go wyłączyć, gdy przestanie kapać. Po wyłączeniu ekspresu do kawy wyciągnij filtr i wyrzuć fusy.
Zachowaj ostrożność podczas otwierania ekspresu do kawy. Czasami uwalnia gorącą parę, która może cię spalić. Nie pochylaj się nad nim.

6.Wyjmij garnek i podawaj kawę. Możesz podawać kawę taką, jaka jest, możesz ją słodzić mlekiem, śmietanką lub pół na pół. Aby uzyskać jeszcze słodszą kawę, dodaj trochę cukru, syropu klonowego lub innego słodzika. Ciesz się kawą natychmiast.
Jeśli jesteś weganinem lub nietolerancją laktozy, spróbuj mleka niemlecznego, takiego jak soja, migdały lub kokos.
Pamiętaj, że kremówki smakowe i niektóre mleko niemleczne są już słodzone, więc nie będziesz potrzebować dodatkowego cukru.
Nie pozwól, aby kawa siedziała zbyt długo. Nie tylko będzie zimny, ale także będzie smakował nieświeżo.

3.Korzystanie z perkolatora

3.Korzystanie z perkolatora

1.Napełnij dolną komorę perkolatora gorącą wodą. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, wyjmij górną komorę i kosz filtracyjny. Podgrzej trochę wody, a następnie wlej ją do dolnej komory perkolatora. Kontynuuj napełnianie, aż poziom wody znajdzie się tuż poniżej zaworu pary.
Perkolator jest również znany jako „ekspres do kawy na kuchence” lub „garnek moka”.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj filtrowanej lub butelkowanej wody.

2.Dodaj kosz filtracyjny, a następnie napełnij go grubo zmieloną kawą. Ilość kawy, której używasz, zależy od pojemności perkolatora. W większości przypadków będzie linia wypełnienia. W przeciwnym razie użyj 1 do 2 łyżek stołowych (7 do 14 g) kawy na każde 6 uncji (180 ml) wody.
Po napełnieniu kosza filtracyjnego poklep kawę.

3.Przykręć górną komorę z powrotem. Przytrzymaj perkolator stabilnie 1 ręką, a następnie ponownie przykręć górną komorę. Należy pamiętać, że perkolator może być już gorący z wody, więc dobrym pomysłem może być obchodzenie się z nim za pomocą rękawicy kuchennej lub uchwytu na garnek.

4.Podgrzej perkolator na kuchence na średnim ogniu. Umieść perkolator na palniku. Obróć ogrzewanie do średniego i pozwól wodzie się rozgrzać. Pozostaw pokrywkę, aby móc obserwować napar w toku, i usuń po zakończeniu.
Upewnij się, że uchwyt nie znajduje się bezpośrednio nad elementem grzejnym, czy to gazowym, czy elektrycznym!

5.Zdejmij perkolator z ognia, gdy kawa zakończy parzenie. Gdy woda się zagotuje, kawa zacznie wypełniać górną część. Zacznie się ciemno, a następnie rozjaśni w miarę postępu warzenia. Kiedy strumień kawy staje się blady lub blond, jest gotowy.
Cały ten proces powinien zająć tylko około 5 minut, ale może potrwać dłużej / krócej.

6.Wymień pokrywkę i wlej kawę do kubka. Po pociągnięciu górnej komory użyj rękawicy kuchennej lub uchwytu na garnek, aby ponownie założyć pokrywkę. Podnieś perkolator za uchwyt i wylej kawę. W razie potrzeby dodaj śmietankę lub cukier i podawaj natychmiast.
Garnek będzie gorący, więc obchodź się z nim ostrożnie!

soda

10 Najlepszych zastosowań sody oczyszczonej

KUCHNIA

10 rzeczy, które musisz mieć w swojej kuchni