ADVERTISEMENT
w

5 produktów, których nie należy ponownie zamrażać

mrożonki

Zamrażanie żywności to świetny sposób na spożywanie posiłków w biegu lub unikanie wycieczek w ostatniej chwili do sklepu spożywczego. Pomaga nam też nie marnować jedzenia i jest w pewnym sensie przedłużeniem naszej spiżarni.

Ale wszyscy chyba to robiliśmy: przeszukaliśmy naszą zamrażarkę i wyciągnęliśmy kilka rzeczy do rozmrożenia w lodówce i szybko o nich zapomnieliśmy. Czy możesz włożyć takie produkty z powrotem do zamrażarki? Oto pięć rzeczy, których powinieneś unikać ponownego zamrażania i dlaczego generalnie ponowne zamrażanie jest dużym błędem.

Co się dzieje podczas zamrażania i ponownego zamrażania?


Zamrażanie czegokolwiek powoduje pęknięcie niektórych ścian komórkowych w danym produkcie. To dlatego mrożonki nie smakują tak dobrze jak świeże i często też nie są tak drogie jak ich świeże odpowiedniki – zwłaszcza mięso i owoce morza.

Gdy zamrażasz, rozmrażasz i ponownie zamrażasz produkt, drugie rozmrożenie spowoduje rozpad jeszcze większej liczby komórek, wypłukując wilgoć i zmieniając integralność produktu.

Innym wrogiem są bakterie. W zamrożonej i rozmrożonej żywności szybciej niż w świeżej rozwijają się szkodliwe bakterie. Gdy kryształki lodu znikną z żywności, rozpoczyna się proces rozwoju tych paskudnych insektów.

Zamrażanie i rozmrażanie żywności to poważny problem bezpieczeństwa i istnieją ograniczenia prawne dla restauracji i sklepów spożywczych, aby pomóc nam wszystkim zachować bezpieczeństwo. Stosowanie tej samej filozofii w naszym własnym domu zapewnia to samo!

Najlepiej będzie zawsze ugotować lub wykorzystać to, co zostało rozmrożone, a w razie potrzeby ponownie zamrozić ugotowany produkt. Jednak nie zawsze masz czas, aby to ugotować, więc jeśli się spieszysz i zastanawiasz się, czy wrzucić to z powrotem do zamrażarki, pamiętaj o tych pięciu rzeczach, których nigdy, przenigdy nie należy ponownie zamrażać!

1. Surowe mięso i owoce morza

mięso

Dotyczy to mięsa, drobiu i owoców morza. Jeśli zostały rozmrożone w chłodnym środowisku o temperaturze poniżej 6°C (np. w lodówce), można je bezpiecznie ponownie zamrozić. Jeśli jednak rozmroziły się na blacie albo mają dziwny kolor lub zapach, to już po nich!

Nie zapominaj, że wiele owoców morza, a zwłaszcza krewetek, trafia do sklepu spożywczego w postaci zamrożonej, ale są one rozmrażane w celu umieszczenia w gablocie. Przeszły już pierwsze zamrożenie, więc nie wkładaj ich do domowej zamrażarki, aby zamrozić je po raz drugi!

2. Lody

lody


Jeśli zostawiłeś lody na blacie, żeby łatwiej było je nabierać, a potem zapomniałeś szybko włożyć je z powrotem do zamrażalnika, wypij je jako koktajl mleczny lub użyj do przygotowania tostów francuskich i nazywaj to dniem, ludzie. Ponownie zamrożone lody będą miały dziwną, lodowatą konsystencję.

3. Koncentraty soków

soki


Fermentacja w produktach owocowych zachodzi szybciej, niż myślisz, więc musisz się nimi szybko delektować i zdecydowanie nie próbuj ich ponownie zamrażać – dotyczy to także zmiksowanych smoothie.

4. Potrawy łączone

spaghetti z pulpecikami


Jedz zapiekanki, placki, gulasze, makarony i tym podobne, albo przynieś je na lunch, żeby się nie zmarnowały. Przecież wszystko jest ugotowane i gotowe do spożycia, więc to najłatwiejszy rodzaj domowego posiłku, jaki można sobie sprawić!

5. Gotowane mięso

filet


Zamrażanie resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka to świetny pomysł, ale po kilku tygodniach wyciągnąłeś go do sałatki i zapomniałeś o nim w lodówce. Zwołaj znajomych i natychmiast podaj kurczaka na nachos, bo nie powinno się go ponownie zamrażać!

lasagne

Lasagne z cukinii

wołowina

6 powodów, dla których powinieneś przestać jeść czerwone mięso